fbpx

Migranti z ugrabitvijo tankerja, ki jih je rešil, “prerasli” v pirate: Salvini napoveduje, da bodo Italijo videli samo skozi teleskop

Ugrabljeni tanker El Hiblu1 (vir: twitter)

Migranti, ki so jih rešili v Sredozemlju nedaleč od libijske obale, so v sredo, 27. marca, ugrabili ladjo in se napotili proti Malti ali Lampedusi. Italijanski notranji minister je že napovedal, da ne bo dopustil, da se izkrcajo v Italiji. Situacijo so v jutranjih urah v četrtek razrešili pripadniki posebnih enot malteških oboroženih sil, ki so prevzeli nadzor nad ladjo.

Potem ko je 846-tonski tanker El Hiblu1 rešil 108 migrantov v Sredozemskem morju nedaleč od obale Libije in se napotil naprej proti Tripoliju, se je na trgovski ladji po poročanju Daily Maila zgodil upor.

Migranti, ki so s tem dejanjem prerasli v polnopravne pirate, niso bili zadovoljni, ko so izvedeli, da je ladja, ki je plula iz Turčije v Libijo, namenjena v Tripoli.

Migranti, ki so jih rešili blizu libijske obale, so ladjo ugrabili, slika je simbolična. (Vir: Twitter)

Vsega 6 morskih milj od pristanišča so pirati prevzeli nadzor nad ladjo in zahtevali spremembo smeri na sever. Njihova končna destinacija naj bi po ugibanjih bila ali Malta ali italijanski otok Lamepdusa.

Prvi primer piratstva, ki so ga zagrešili rešeni migranti
Tako malteške kot italijanske oblasti so že sporočile, da piratom ne bodo dovolile vstopa v svoje teritorialne vode. “Prejeli smo poročila o ugrabljeni ladji, ki se premika proti Malti ali Lampedusi (blizu Sicilije), in spremljamo dogajanje,” je za AFP situacijo komentiral tiskovni predstavnik malteške obalne straže.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (Vir: Twitter)

“To niso brodolomci, to so pirati. Naj vedo, da bodo Italijo lahko videli samo skozi teleskop,” je bil nekoliko ostrejši italijanski notranji minister Matteo Salvini“To bi bilo prvo dejanje piratstva na odprtem morju, v katerem so migranti ugrabili ladjo, ki je bila 6 morskih milj stran od libijske obale.”

Pripadniki malteških varnostnih sil so prevzeli nadzor nad ugrabljenim tankerjem. (Vir: Twitter)

Po zadnjih informacijah naj bi se, kot poroča Reuters, na ladjo v zgodnji jutranjih urah v četrtek vkrcale posebne enote malteških oboroženih sil, ki so prevzele nadzor nad ladjo, preden je ta vstopila v teritorialne vode Malte. Posebna vojaška enota je ob tem imela podporo dveh prestreznikov, še enega patruljnega čolna in helikopterja.

Malteške varnostne sile naj bi pospremile tanker, ki je drugače registriran v Republiki Palav sredi Pacifika, do pristanišča v Valletti na Malti, kjer bodo zajete pirate predali v obravnavo malteški policiji. Ni znano, ali je prišlo do uporabe sile.

 

Ivan Šokić