fbpx

Število migrantov v Nemčiji, ki ne opravijo tečaja nemškega jezika, vsako leto večje – levica pa še vedno prepričuje, da uvažamo visokokvalificirano delovno silo!

Sslika je simbolična) Foto: epa

Število migrantov in beguncev, ki v Nemčiji niso sposobni opraviti izpita iz nemškega jezika, je v porastu, nemški urad za migracije pa se je znašel pod valom kritik na račun kvalitete jezikovnih tečajev nemškega jezika.

Približno 45 odstotkov vseh migrantov, ki se udeležijo jezikovnega in integracijskega tečaja v Nemčiji, tega ne opravi, so novico objavili nemški mediji na podlagi zahtevka po informacijah, ki ga je v parlament vložila AfD.

Od približno 202 tisoč migrantov, ki so se leta 2018 udeležili tečaja nemščine, jih je po pisanju DW kar 93.500 padlo. Vsakemu četrtemu je spodletelo celo po opravljenih dodatnih urah. Leta 2017 je bilo število migrantov, ki jim ni uspelo opraviti osnovnega tečaja nemščine, nekoliko manjše in je znašalo 40 odstotkov neuspelih.

Več denarja, slabši rezultati
Tečaj naj bi udeležencem zagotovil osnovno znanje nemškega jezika in je klasificiran kot B1. Ob tem morajo migranti opraviti tudi izpit, naslovljen “Življenje v Nemčiji”. Po pisanju Die Welta naj bi bilo med tečajniki v lanskem letu 40 tisoč Sircev. Preostali naj bi bili Afganistanci, Iračani, Turki in Bolgari. Kar 45 tisoč udeležencev pa naj bi bilo ob začetku tečaja nepismenih.

Nemški urad za migracije in begunce (BAMF) se je zaradi tega znašel pod plazom kritik, obetajo pa si lahko celo obisk pristojnih inšpektorjev. Nemški mediji poročajo, da so pri BAMF preverili skoraj 90 odstotkov vseh ponudnikov jezikovnih tečajev v letu 2018, zaradi česar so tudi prejeli več finančnih sredstev, čeprav se število udeležencev jezikovnih tečajev v zadnjem letu ni bistveno spremenilo.

Migranti v Nürnbergu. (Vir: Twitter)

BAMF sedaj toži nekatere od ponudnikov jezikovnih tečajev, saj naj bi ti ponarejali dokumente in goljufali. Eden od ponudnikov jezikovnih tečajev naj bi po trditvah Die Welta celo pomagal migrantom in jim podeljeval potrebna potrdila o opravljenem izpitu iz nemščine, čeprav niso kazali potrebnega znanja, z namenom, da bi lahko ostali v Nemčiji.

BAMF je zaradi tega že odvzel licenco 16 ponudnikom jezikovnih tečajev. Končne številke pa bodo objavili v maju.

Ivan Šokić