Migrantov je vedno več: Brez težav prehajajo iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške v Slovenijo in naprej proti Zahodu

Foto: Twitter

Potem ko smo že pred tednom dni na našem portalu poročali o tem, kako nezakoniti migranti brez težav prehajajo skozi Bosno in Hercegovino proti Zahodu, je stanje preveril tudi hrvaški novinar Expressa in se na štiri oči prepričal, kako enostavno prihajajo na Hrvaško, od koder jih pot vodi naprej, tudi skozi Slovenijo.

Po besedah Fate Karajić iz Velike Kladuše, ki je spregovorila za Express, so se ji nedavno javili štirje migranti, dva iz Hrvaške in dva iz Slovenije, enemu izmed njih pa je že uspelo doseči Francijo. Po besedah Karajićeve je dva migranta malo pred tem prijela policija, potem ko sta izjavila, da želita ostati v Bosni in Hercegovini. “En dan jih je bilo tukaj 30, včasih celo 40, kje pa so sedaj, ne vem,” je povedala Karajićeva.

Med pogovorom niti očala niso mogle skriti izčrpanosti Karajićeve, ki je skupaj z možem Husom oskrbela množico migrantov, ki so se znašli v Veliki Kladuši. Pred dvema mesecema jih je njen mož pričel oskrbovati in jih voziti z ulic in iz mošej, kjer so spali pri nizkih temperaturah. Porabil je približno tisoč bosanskih mark za nakup vzmetnic in posteljnin, nato pa so mu na pomoč priskočili tudi drugi krajani, ki so ponudili pomoč v obliki potrebščin in hrane.

V prvem četrtletju se je v Sloveniji podvojilo število migrantov
Dva dneva po pogovoru z Karajićevo so bili v občini Netretić, ki se nahaja blizu meje s Slovenijo, ranjeni trije migranti, medtem ko je v nizkem letu na področju krožil helikopter. Migranti so se ranili med begom pred policijo, ko so skočili z mostu v naselju Generalski Stol, zdaj pa se zdravijo v Zagrebu, Karlovcu in Ogulinu. Slovenski policisti so v ponedeljek popoldne našli truplo alžirskega migranta, ki se je v nedeljo utopil v reki Kolpi. Utopljenec je bil eden izmed četverice, ki je poskušala na nezakoniti način prečkati slovensko-hrvaško mejo. Prijeti 19-letni migrant iz Maroka je policiji povedal, da je moškega poskušal rešiti, a mu to ni uspelo. Istega dne so na istem mestu policisti odkrili še enega Maročana in dva Alžirca. Število nezakonitih migrantov v Sloveniji se je v prvem četrtletju podvojilo, zabeležili so jih namreč kar 600, v enakem obdobju lani pa so jih zasačili 300. Dejstvo je, da so vsi ti prišli preko Hrvaške.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Po besedah novinarjev Expressa se večina tistih, ki so se dokopali do hrvaške meje, že nahaja na Hrvaškem, v Sloveniji, Avstriji ali celo na svoji sanjski lokaciji. Nezakoniti prišleki, med katerimi so večinoma mladi moški, so po poročanju novinarjev dobro oblečeni in v dobrem stanju – na račun ljudi, kot sta Fata Karajić in njen mož. Migrantom prav tako pomagajo verske, humanitarne in politične organizacije. Ti, ki migrantom pomagajo, ne vedo, kakšni so njihovi razlogi za potovanje na Zahod, dejstvo pa je, da je migrantov vedno več in več.

N. Ž.

 • Novakec1

  Do BIH jih pa z čarterji vozjo?

 • lado

  dajmo lLENUHI POLICAJSKI!!!!!!!!!! DELAT NA MEJO PREKLETI CEPCI !!! NA ŠENGEN PA V ŠOTORE ” frajerji “!!!!!!!!!!! INKASANTIIIIII !!!!!!!!!!

  • Novakec1

   Ne morjo imajo akcijo; Hitrost ubija, vozi pametno.

 • Striker

  Ti, ki migrantom pomagajo, ne vedo, kakšni so njihovi razlogi za potovanje na Zahod, dejstvo pa je, da je migrantov vedno več in več.

  Bosanski muslimani jasno pomagajo invaziji muslimanov na Evropo, saj si obetajo, da bo tudi njim kaj ostalo od plena, ko se bo enkrat začela vojna. Na mejo ni treba postavljati ograj ali žice, ampak graničarje, ki streljajo brez opozorila. Naval preko teke meje se bo hitro zmanjšal, tako kot v Bolgariji, ko ne gre preko njihove zelene meje noben migrant več, po več mrtvih, ki so jih mejne policije in “vaške straže” porihtale.

 • lauraas

  Vsi levi mediji se zdaj pred volitvami nagibajo v desno, po volitvah pa spet stara pesem. Kar grdo pišejo o migrantih, več niso begunci.

 • Oregon

  edino SDS lahko pri nas to ustavi. Zdaj pa, kakor hocete, da nas požrejo, kot so Albanci Velenje recimo, ali pa, da ohranimo neke vrednote za katere se borimo vse zivljenje in jih preko davkov in prispevkov tudi drago plačujemo. Vse bo šlo v maloro, samo še malo. Mogoče je res skrajni, zadnji čas.

 • bisabre

  Dokler gredo socialni turisti proti Zahodu je vse lepo in prav, priblem bo nastal, ko jih bodo pričeli na avstrijski in italijanski meji zavračati in bodo ostali tukaj, z vsemui ugodnostmi, ki jim jih z nekritičnim dodeljevanjem statusa mednarodno zaščitene osebe pripadajo. Potem smo ga resničnoo naj..i.! Levičarsko anarhistične barabe pa se bodo veselile bodočih državljanov in seveda njihovih volilcev.
  Sprašujem pa se, zakaj jih ne v Bosni in ne na Hrvaškem ne popišejo, saj sem pridejo brez vsakršnih koli dokumentov? Če bi imeli papirje, bi jih komot vrnili na Hrvaško, oni pa naj se potem pobrigajo, da se jim ne bodo sprehajali čez bosansko-hrvaško mejo.
  Očitno pa gre za načrtno ravnanje skorumpirane oblasti v odhajanju, ki hoče v naslednjih mesecih v državo navleči čim več neproduktivnih nadlog in nam dodatno obremeniti proračun, novi oblasti pa otežiti delo.

  • freedomfighter

   Aaa eden od teh ki za vse krivi milana

 • Franc Šink

  In tu imate na dlani vso bedo slovenske politike.!! Ne bom govoril o imenih ministrstev. mislim da to dobro veste sami.

  • Novakec1

   Žal to sploh ni več politika ampak navadna debilna idiotarija.(po Toporišiču)

 • Olga_10

  Potem se čudimo, da imajo Avstrijci in Madžari na meji vojsko…Cmero pa “protestira”…
  Volimo SDS! Predlagali so takojšnje vračilo nezakonitih prestopnikov meje! To niso nobeni begunci, to so potencialni teroristi!

 • Olga_10

  Cerarja in notranjo ministrico bo treba ovaditi zaradi ogrožanja Slovenije in njenih državljanov!
  Nemci se že pogovarjajo o vračilu tistih, ki so v prvak begunskem valu prišli v Nemčijo!???
  Volimo desnico in zavarujemo Slovenijo!

  • zoro

   žal 4 leta prepozno, bojim se, da nam ni več rešitve saj nas bodo ti podganji iztrebki preplavili in nastopil bo levistični raj, ker so si to tudi vedno želeli

   • freedomfighter

    V sloveniji imamo manjkot 1000 migrantov tako da ne jokati smo boljsi od madzarov in poljakov tako da ubistvu lahko recemo da je bila nasa vlada bolj desna od vseh evropskih

 • zoro

  najbolj bom užival, ko bodo začeli rezati goltance levistom

  • bojan

   tega se pa tud jaz veselim .. besede naj se ti pozlatijo

 • Artur

  Ali je Kramp že vzel Soroša na nišan ? Ne duha ne sluha o temu, obira se kot bolan sr.t , nima časa ubada se s tem kakšno novo false flag operacijo bo treba še naštimat proti Sirijcem.

 • antimur

  Preklet pijanec in peder Juncker ter stasijevka, brezplodna Merkelca, najbolj pa Soros-Kučanova golazen, ki z vsemi štirimi podpirajo to muslimansko invazijo. Slovenci, gremo na okope in obranimo našo domovino pred temi primitivci, seveda na levofašistične izrodke našega naroda ne smemo računati.

  • Novakec1

   Težka bo ker te bodo domači izdajalci od zadaj potolkli.

 • lado

  anti, sem za to ,da gremo najprej porihtat alahovsko svojat,potem pa še potolčt levake izdajalske!!!! Organiziraj kdaj ,kje ,pridem sigurno ,pa upam še kdo!! gremo nna Kolpo z šotori in ” svinčniki “!!POTEM PA V LJ !!!!! SLOVENCI !!! ČE HOČEMO PREŽIVETI, VOLIMO DESNICO, KOT MADŽARI!! GRE ZARES!!!!!!!!!!! ZA NAS IN NAŠE SLOVENSKE POTOMCE, ZANAMCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • xtc

  Težava je ,da si EU politiki še kar zatiskajo oči ,DA SAJ BO ŠLO in imeli bomo volilve in delavce-seveda BO ŠLO DO VELIKE VOJNE,ker se bo sesedla sociala in zdravstvo in penzijski skladi,ko bo to ugasnilo sledi VOJNA.,do tega pa ni daleč.

 • freedomfighter

  Berem te prispevke o migrantih pa me zanima kaj bi pa v tem trenutku vlada sploh se lahko naredila…policija in vojska sta ze totalno zaposlene imamo ograja na meji, migrante posiljamo na hrvasko…sploh ne vem kaj bi lahko se vec naredili sami slovenci glede na to da vidim tolko clankov o tem

  • Maja

   nič ne more storiti proti invaziji…zmanjšalo se bo število nevernikov v EU to je to. Kdor ima denar bo zase in svojo familijo poskrbel že danes…da se odmakne.

 • Slovenija od kje lepote tvoje

  Nova 24 naj gre na mejo

 • Maja

  to so islamski bojevniki, ki skrbijo za pravično stvar…države članice zveze Nato,pa invazijo preživelih imenujejo multi-kulti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!