fbpx

[Migrantska kriza] Poljska odobrila sredstva za gradnjo zidu na meji z Belorusijo

Latvija in Poljska sta prepričani, da Belorusija spodbuja migracije in s tem vrši pritisk na obe državi (Foto: epa)

Zaradi vse večjega navala migrantov prek Belorusije so poljske oblasti v petek odobrile sredstva v višini 402 milijonov dolarjev za gradnjo ograje na meji z Belorusijo. Samo v sredo je mejo nezakonito želelo prečkati 537 migrantov, večinoma iz Iraka in Sirije. Poljska se tudi pogovarja z mejno agencijo Evropske unije Frontex o načrtih za odvoz migrantov nazaj v njihove matične države, medtem pa s strani Latvije in Poljske prihajajo vse večji pozivi predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, naj preneha s pritiski in ustavi migracije.

Poljske oblasti so v petek odobrile sredstva v višini 402 milijonov dolarjev za gradnjo ograje na meji z Belorusijo, s čimer si želijo ustaviti naval migrantov. Zadan načrt s strani desne vlade potrebuje le še odobritev predsednika Andrzeja Dude, gradnja ograje s senzorji gibanja se bo pričela po njegovi odobritvi, poroča Breitbart.

Poljska in druge države EU obtožujejo beloruski režim predsednika Aleksandra Lukašenka, da spodbuja in pomaga migrantom z Bližnjega vzhoda in Afrike, da si prizadevajo za vstop v EU prek svojih meja z Belorusijo. Pravijo, da vlada v Minsku skuša destabilizirati celoten blok v maščevanje za zahodne sankcije.

Samo v sredo naj bi mejo s Poljsko skušalo nezakonito prestopiti 537 migrantov, zato se je Poljska odločila graditi ograjo na meji z Belorusijo. (Foto: epa)

Nekateri migranti, predvsem iz Iraka in Sirije, so umrli zaradi izčrpanosti blizu meje Poljske z Belorusijo, ki teče več kot 400 kilometrov skozi gozdove, barja in ob reki Bug. Poljska je na meji postavila ograjo iz žične žice in poslala na tisoče mejnih straž, vojakov in policistov, a ukrepi niso uspeli zaustaviti pritoka migrantov. Mejni policisti so tudi potiskali migrante nazaj čez mejo vključno z nekaterimi družinami z otroki, ker jim nov poljski zakon to dovoljuje. Poljska se tudi pogovarja z mejno agencijo Evropske unije Frontex o načrtih za odvoz migrantov nazaj v njihove matične države.

Sara Kovač