fbpx

Sodišče belcu zaradi diskriminacije dosodilo 10 milijonov dolarjev odškodnine

Foto: STA

Ameriška korporacija Novant Health mora nekdanjemu direktorju marketinga izplačati 10 milijonov dolarjev odškodnine, ker so ga odpustili na podlagi rasne diskriminacije. Podjetje, ki združuje serijo bolnišnic in zdravstvenih domov v štirih zveznih državah, je namreč začelo odpuščati bele moške z namenom, da bi na vodilnih mestih vzpostavili večjo raznolikost. V zadnjih letih je to pomenilo imenovanje na izvršne funkcije za ženske in pripadnike nebele rase.

David Duvall je v tožbi iz leta 2019 trdil, da je podjetje Novant Health kršilo njegove državljanske pravice, ker so ga odpustili leto dni pred iztekom pogodbe in ga zamenjali z dvema ženskama – eno belko in eno črnko. Po poročanju RT je Duvall za podjetje delal 5 let, pogodbo je imel sklenjeno za 6 let, ko so ga predčasno odslovili zaradi norosti podjetja, ki je želelo več raznolikosti na vodstvenih položajih.

Duvall je v tožbi proti nekdanjemu delodajalcu trdil, da je bil odpuščen na rasni osnovi, porota na zveznem sodišču pa se je z njim strinjala. Ugotovila je, da je Novant Health kršil naslov VII zakona o državljanskih pravicah, ki prepoveduje diskriminacijo na delovnem mestu na podlagi rase in spola. Porota je Duvallu dosodila 10 milijonov dolarjev odškodnine, ki jo mora plačati nekdanji delodajalec.

Podjetje še naprej predano kultu raznolikosti

Gre za nazoren primer, da so opozorila desnice, da se na Zahodu aktivno diskriminira proti belcem, še posebej proti belim moškim, še kako utemeljena. Ravno tako Duvallov primer kaže, da se je proti diskriminaciji še kako vredno boriti. Najslabše končajo tisti, ki krivice pogoltnejo in se potuhnejo. Harvardova študija iz leta 2016 je ugotovila, da prisotnost politike raznolikosti v korporacijah belcem signalizira, da se jih ne ceni dovolj, in se diskriminira proti njim, medtem ko med pripadniki drugih ras ne vzbuja občutka pravične obravnave.

Duvall je v tožbi opozoril, da ni bil edini beli direktor, ki so ga v imenu raznolikosti pri Novant Health odpustili. V letu in pol od točke, ko so nagnali Duvalla, so se na spisku za odstrel v imenu raznolikosti znašli še vodja pravne službe, predsednik zdravniške skupnosti, glavni direktor za informacije, direktor za izkušnje pacientov in predsednik zdravstvenega centra Haymarket.

Pri Novant Health so vztrajali, da so Duvalla odpustili zaradi “nezadostnih rezultatov”, a tega pred sodiščem niso uspeli dokazati. Vseeno pri podjetju tudi po izgubljeni sodbi še naprej vztrajajo, da “ta sodba ne bo spremenila Novant Healthove stanovitne predanosti raznolikosti, vključevanju in pravičnosti za vse.”

Ivan Šokić