fbpx

Migrantska kriza: predstavniki Italije, Francije in Nemčije sedli skupaj ter določili nova pravila

(Foto: epa)

Notranji ministri Italije, Francije in Nemčije so se zavzeli za določitev pravil ravnanja nevladnih organizacij pri reševanju migrantov v Sredozemskem morju, so po srečanju, ki je bilo v nedeljo, danes sporočili v Parizu. Srečanje je potekalo v luči velike obremenjenosti Italije pri sprejemanju in reševanju migrantov.

Trojica ministrov, Marco Minniti, Gerard Collomb in Thomas de Maiziere, se je včeraj v večernih urah v Parizu sešla z evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom. Pravilnik so zastavili kot poskus za ureditev operacij v morju, kjer trenutno plovila, ki rešujejo migrante, upravljajo italijanska obalna straža, evropska agencija za zunanje meje Frontex in več nevladnih humanitarnih organizacij.

Italija že dlje časa poziva evropske države, naj storijo več pri delitvi bremen glede sprejemanja migrantov, ki prek Sredozemskega morja prispejo v Evropo. Zagrozila je celo z zavračanjem tujih ladij z rešenimi migranti. Med drugim se zavzema za to, da bi tudi druge države odprle svoja pristanišča za sprejem ladij z migranti. Da Italija pri sprejemanju migrantov potrebuje večjo mednarodno podporo, so v soboto opozorili tudi Združeni narodi (ZN).

Obenem so se zavzeli tudi za okrepitev strategije EU glede vračanja migrantov v njihove domovine, dodatno podporo libijski obalni straži in Visokemu komisariatu ZN za migrante (UNHCR) pri izboljšanju sprejemnih kapacitet v Libiji ter za pospešitev evropskega programa premeščanja migrantov. Svoj načrt bodo konec tedna predstavili vsem državam članicam EU, so sporočili s francoskega notranjega ministrstva.

Po podatkih ZN je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 migrantov, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov.

J. F., STA