fbpx

Milharčič bi s talibani gradil mostove, medtem ko ti že preganjajo in ubijajo novinarje

Foto: epa

Medtem ko kolumnist Dnevnika Hladnik Milharčič na RTVS talibane enačil s punk-rockerji islama, položaja tamkajšnjih žensk pa niti ne problematizira – poleg tega pa v svoji kolumni talibane primerja s Slovenci – češ da nas z njimi veže veliko več, kot bi si mislili na prvi pogled, tuji mediji poročajo o tem, da so danes talibanski borci v Afganistanu, ko so od hiše do hiše iskali novinarja nemškega medija Deutsche Welle, ustrelili in ubili njegovega sorodnika. Talibani so sicer po zavzetju Kabula obljubili splošno amnestijo vsem, ki so kakorkoli sodelovali z zahodnimi silami. Obljubili so, da ne bodo preganjali nikogar. A zaupno poročilo Združenih narodov že opozarja, da so talibani oblikovali seznam sodelavcev ZDA in Nata in da jih že iščejo. Tudi s terena prihaja vse več poročil o iskanju nasprotnikov talibanov, prav tako o zatiranju žensk.

“Naš vzor je bil ameriški vojak v škornjih na letališču v Kabulu. Po njem smo ukrojili uniformo slovenskega vojaka, izmerili kaliber njegovega orožja, izbrali model sončnih očal in škornje za vojno v puščavi. Talibana v natikačih smo razumeli kot okoliščinam neprimerno oblečenega nasprotnika. Zdaj je čas, da to razglasimo za nesporazum in začnemo zidati mostove. S talibani nas veže veliko več, kot bi si mislili na prvi pogled,” je v kolumni Dnevnika zapisal Ervin Hladnik Milharčič ter nadaljeval s pojasnjevanjem, da so se talibani pravzaprav zgledovali po nas, ki smo ravno tako v tednu dni osvobodili državo. “Samo potrkali smo na vrata vojašnic in so stisnili rep med noge,” je pripomnil in s tem namignil, da se pravzaprav za osamosvojitev niti nismo borili. Podal je tudi izvrsten predlog, da je talibanom treba hitro poslati pozdravni telegram, ki bi se glasil: “Točno vemo, kaj ste naredili. Komplimenti.” Po mnenju Milharčiča nas s talibani druži tudi politično življenje – njihov verski vodja je namreč pridigal neliberalno demokracijo, še preden je bilo to moderno. “To je v popolnem sozvočju z oblastjo v Sloveniji in zveni tako, kot govorijo vlade v Varšavi in Budimpešti,” je dodal. No, v oddaji na RTV Slovenija pa je šel še korak dlje in izjavil, da  so talibani punk-rock, namesto da bi problematiziral položaj tamkajšnjih žensk, pa je talibanom tako rekoč pel hvalospeve. Kar javne televizije očitno ni pretirano motilo.

Talibani iskali novinarja Deutche Welle, nato pa ubili njegovega sorodnika
Danes pa STA povzema DW, da so talibanski borci v Afganistanu, medtem ko so iskali novinarja, ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca. Novinar sicer dela v Nemčiji, primer pa kaže, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, je opozoril direktor DW Peter Limbourg. Talibani so novinarja iskali od hiše do hiše, navaja DW. V tej akciji je bil nato ustreljen sorodnik novinarja, drugi pa so uspeli pobegniti in so zdaj na begu. Talibani so preiskali domove še vsaj treh novinarjev, ki delajo za DW. Njihove kolege pa so odpeljali ali ubili. DW navaja primer Nematulaha Hemata iz zasebne televizije Gargašt, ki so ga talibani odpeljali, voditelja na radiu Paktia Gag Tufana Omarja pa so ubili.

Foto: Printscreen

Očitno je, da talibani že izvajajo organizirano iskanje novinarjev, tako v Kabulu kot v provincah. Zmanjkuje nam časa,” je opozoril Limbourg in pozval nemško vlado k hitri pomoči njihovim sodelavcem. Pozivu so se pridružili tudi drugi nemški mediji. DW še navaja, da sta dva moška, domnevo talibanska borca, ustrelila tudi prevajalca, ki je nekoč prevajal za časnik Die Zeit. Ubit je bil 2. avgusta v Džalalabadu na vzhodu države sredi belega dne na ulici. Pred mesecem dni pa je bil ubit tudi svetovno znani indijski fotograf in Pulitzerjev nagrajenec Danish Siddiqui. Ubit je bil v Kandaharju, domnevno pod streli talibanov. Mednarodna novinarska organizacija Novinarji brez meja je k ukrepanju zaradi položaja novinarjev in novinark pozvala tudi Varnostni svet Združenih narodov, še poroča DW.

Sara Bertoncelj