fbpx

Milijarderja Georga Sorosa po novem “peče vest” zaradi bogastva: Skupaj s skupino milijarderjev šokiral, da bi plačevali več davkov, med drugim z namenom reševanja podnebne krize!?

Foto: George Soros s sinom Alexandrom Sorosom

Kontroverzni milijarder George Soros ne razočara z norimi idejami, ko se odloči doseči cilj, ki si ga je zastavil. Nič čudnega, da je bila skupina milijarderjev s Sorosem na čelu v ZDA deležna kritik zaradi podpore davku na premoženje za super bogate. Konservativci so glede ideje dejali, da lahko preprosto milijarderjem napišejo račun z visokim zneskom, ki ga lahko ti poravnajo, ter dodali, da zatorej ni nikakršne potrebe po novi zakonodaji. 

Levičarski milijarder Soros, ki velja za velikega ljubitelja migracij, soustanovitelj Facebooka Chris Hughes in dedinja Abigail Disney so med 19 podpisniki odprtega pisma, naslovljenega na kandidate ameriških predsedniških volitev leta 2020.

Podpisniki s pismom pozivajo k povečanju davkov na bogate z namenom, da se financirajo nove naložbe v določene sektorje (vključno s čisto energijo in univerzalnim otroškim varstvom), črtajo študentska posojila, izboljša infrastruktura in da pride do davčnih olajšav za družine z nizkimi dohodki. Prebrati je mogoče: “ZDA imajo moralno, etično in ekonomsko odgovornost, da naše bogastvo bolj obdavči. Sprejetje takšnega davka je najmanj, kar lahko naredimo za državo, ki jo ljubimo. Uvedba davka na premoženje je v interesu naše države.”

Podpisniki pisma poleg Sorosa, Hughesa in Disneyjeve so tudi: Louise J. Bowditch, Robert S. Bowditch, Sean Eldridge, Stephen R. English, Agnes Gund, Catherine Gund, Nick Hanauer, Arnold Hiatt, Molly Munger, Regan Pritzker, Justin Rosenstein, Stephen M.Silberstein, Ian T. Simmons, Liesel Pritzker Simmons, Alexander Soros in anonimnež. 

Foto: epa

Davek kot orodje za reševanje podnebne krize
Skupina milijarderjev trdi, da podpirajo davek iz šestih ključnih razlogov. Davek na premoženje je po njihovem mnenju močno orodje za reševanje podnebne krize, pomeni gospodarsko zmago za Ameriko, Američani bodo tako po njihovo bolj zdravi, ZDA bodo pravičnejše, za nameček pa naj bi davek okrepil tudi svobodo in demokracijo, kar pa označujejo kot domoljubno dejanje.

Po ocenah naj bi davek v 10 letih ustvaril prihodke v višini skoraj 3 bilijonov ameriških dolarjev, poroča britanski Daily Mail. Milijarderji, ki jih iznenada “peče vest” zaradi bogastva, ki ga imajo, navajajo, da bi davek naložili najbogatejšim 0,1 odstotka Američanom. Na nedavni predlog se je javno odzvala konservativna komentatorka Fox Newsa Laura Ingraham in na Twitterju zapisala: “Če ti milijarderji menijo, da plačujejo premalo davkov, zakaj preprosto ne pošljejo več denarja davčni upravi ZDA?”

Hana Murn