fbpx

Nova nevarnost za neodvisnost medijev: Špekulantski Soros kupil več radijskih postaj na Poljskem!

Foto: Twitter/iStock

Prizadevanja Poljske, da se zmanjša tuje lastništvo v državnih medijih, so šla po gobe, saj so organizacije povezane z kontroverznim globalističnim financerjem Georogom Sorosom prevzele nadzor nad osrednjo radijsko skupino v državi. 

Največja poljska založniška hiša Agora SA, ki jo je zaradi upada prodaje vodilnega globalističnega dnevnika Gazeta Wyborcza leta 2016 finančno podprl na Madžarskem rojen milijarder, je v sredo sporočila, da se je odločila za nakup 40-odstotnega deleža v Eurozetu, medijskem podjetju, ki ima v lasti več radijskih postaj. Preostali 60-odstotni delež v skupini, katere premoženje vključuje drugo največjo radijsko postajo v državi, Radio ZET, bo v rokah SFS Ventures, delu Sorosovega investicijskega sklada za razvoj medijev (MDIF), poroča ameriški Breitbart.

Konkurenca ni imela možnosti
Dva delničarja sta tako premagala konkurenco med zainteresiranimi strankami, med katerima sta bila konzervativni založnik Fratria in poljski poslovnež Zbigniew Jakubas, ki sta od češkega Media Investa želela kupiti Eurozet, poroča Bloomberg. Po tem, ko je postalo znano, da se Soros zanima za lastništvo v poljskih medijih, je vlada izrazila zaskrbljenost, saj si ta prizadeva za pluralnost medijev.

Milijarder George Soros (Foto: Twitter)

Vlada se sooča s pomanjkanjem ustreznih orodij
“Poljska mora narediti vse, da špekulantom onemogoči povečanje vpliva na medijskem trgu,” je januarja preko Twitterja sporočila Beata Mazurek, tiskovna predstavnica poljske patriotske in vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS). Oglasil pa se je tudi Pawel Lewandowski z ministrstva za kulturo in izpostavil, da se vlada sooča s pomanjkanjem ustreznih orodij, ki bi lahko preprečila koncentracijo na medijskem trgu z več platformami in ki bi lahko merila koncentracijo na trgu idej, kar zadeva navzkrižno povezovanje tržnih deležev skupin.

Stranka Zakon in Pravičnost se vse od izvolitve na oblast leta 2015 prizadeva, da bi medijska podjetja šla v poljske roke. Predsednik poljskega senata Stanislaw Karczewski je v novembru poudaril, da tuje lastništvo nikakor ni zdravo. “Zavzemam se za to, da bi mediji,  banke in druge institucije prešle v večinsko last Poljakov,” je povedal za Rzeczpospolita daily.

H. M.