fbpx

Mineva devet let od grozovitega masakra na Utøyi in eksplozije v Oslu

Foto: epa

Mineva natanko devet let od grozovitega terorističnega napada Andersa Behringa Breivika na otoku Utøya, kjer je ugasnilo 69 življenj. Norveška predsednica vlade Erna Solberg je ob tem poudarila, da se je treba boriti za vrednote, ki jih je terorist želel napasti. Napad Breivika na mladostnike, ki so se udeležili poletnega tabora na otoku Utøya v bližini Osla, še danes ostaja kot eden izmed največjih pokolov s strani ene osebe. Breivik pa je prav tako odgovoren še za osem življenj, ki so ugasnila v Oslu med eksplozijo, ki se je zgodila pred prihodom na omenjeni otok.

Žrtvam so se tako poklonili s polaganjem vencev in z minuto molka v vladni četrti v Oslu, kjer je Anders Behring Breivik razstrelil avtomobil z bombo. “Ponavljamo besede “Nikoli več”, da bi se spomnili obljube, da se bomo vsak dan borili za vrednote, ki jih je želel terorist napasti,” je na slovesnosti povedala norveška predsednica vlade Erna Solberg. Tudi generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg, ki je bil leta 2011 norveški premier, je dejal, da je spominjanje na 22. julij pred devetimi leti pomemben za ohranjanje vrednot, ki so bile takrat napadene. “Vidimo, da so te vrednote še vedno ogrožene. Imamo nove napade v naši državi in drugje. Zato je pomembno, da se še naprej zavzemamo za odprto demokratično družbo,” je ob robu slovesnosti povedal za norveško javno radiotelevizijo NRK. Popoldne bo slovesnost, ki bo tako kot tista v Oslu zaprta za javnost, potekala še na otoku Utøya, poroča STA.

Mladostniki so se na omenjenem otoku pridružili srečanju norveške delavske stranke. Med udeleženci je bila tudi sedaj že dvajsetletna Lisa Marie Husby, ki je napad preživela. Husbyjeva je bila ena izmed 650 mladostnikov, ki so bili na omenjenem otoku 22. julija 2011. Po njenih besedah se je je Breivik na otoku pojavil oblečen v policista in pričel s streljanjem. Kot je dejala, je bila še nekaj minut pred Breivikovim prihodom na telefonu z mamo, in sicer zaradi dogajanja v centru Osla, kjer je v eksploziji bombe umrlo osem ljudi. Husbyjeva je svoji materi povedala, da je varna in, da ji ni potrebno skrbeti zanjo, saj je že daleč od norveške prestolnice. Mati ji je v tistem trenutku povedala, da se boji, da so prav oni naslednja tarča. Nekaj minut po tistem je Husbyjeva zaslišala streljanje, a so mislili, da gre le za ognjemet. Izkazalo se je, da je ekstremist bil odločen storiti pokol, v katerem je ubil 69 mladostnikov, med njimi je bilo 33 takšnih, ki so bili mlajši od 18 let. Skupaj s tistimi, ki so bili ubiti v eksploziji v Oslu, je bilo tako ubitih 77 ljudi, poroča BBC.

Foto: epa

“Zadnje sporočilo, ki sem ga prejela od svoje družine je bilo, da ne smemo zaupati policiji, saj je terorist preoblečen v uniformo, zato ne smemo zaupati nikomur, ki pravi da je policist,” je še povedala Husbyjeva. Zato se je skupina odločila, da se bo ulegla na tla in se pretvarjala, da so mrtvi. “Medtem ko smo čakali se je streljanje umirilo, je še povedala,” v tistem trenutku pa je prihrumela policija v hišo. Policisti so jim naročili, da morajo ležati na tleh z rokami nad glavami, zato je skupina mislila, da jih želijo ubiti. Kasneje so ugotovili, da so policisti le iskali napadalca. Breivika so našli na drugi lokaciji, on pa se je policiji nemudoma predal. Breivik  sedaj prestaja 21-letno zaporno kazen, ki jo je moč neomejeno podaljševati.

Sara Kovač