fbpx

Minuta molka za vse ženske, ki so trpele pod komunističnimi režimi

Platforma evropskega spomina in vesti poziva k minuti molka za vse ženske, ki so bile usmrčene, ubite, zaprte, mučene in preganjane v komunističnih režimih. Na današnji dan, svetovni dan žensk, je minuta molka namenjena vsem ženskam, ki so bile žrtve totalitarnega komunističnega sistema.

Mednarodni dan žena, ki ima svoje začetke v boju za delavske pravice žensk v Združenih državah Amerike iz začetka 20. stoletja, so si prisvojile komunistične diktature v Evropi in ga obeleževale z ideološkimi počitnicami ter praznovale na pompozni način. Ženske so običajno dobile rdeče rože, alkohol pa je tekel v potokih.

Komunizem je bil do žensk zelo krut
Platforma želi opozoriti na dejstvo, da je bil komunistični režim zelo krut do žensk. Iz političnih razlogov so bile ženske obsojene na zrežiranih procesih, umorjene brez sojenja, ubite pri poskusih prebegov čez železno zaveso, zaprte v ječah in koncentracijskih ter delovnih taboriščih, kjer jih je mnogo izginilo brez sledov. Ženske so bile mučene, odvzeto jim je bilo dostojanstvo. Preganjane so bile še na druge številne načine. Ženske, ki so bile žrtve komunističnega preganjanja, se še danes težko soočajo in govorijo o travmatičnih izkušnjah.

Zato Platforma evropskega spomina in vesti poziva k minuti molka 8. marca 2017, ob 12. uri, za milijone žensk, ki so bile žrtve komunističnih diktatur. Prepoznati in počastiti moramo spomin na milijone žensk, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice v času komunizma.

A. R.