fbpx

Mjanmarska vojska aretirala desno roko mjanmarske odstavljene voditeljice Aung San Suu Kyi

Foto: EPA

Mjanmarska vojska je včeraj aretirala še enega ključnega sodelavca odstavljene voditeljice Aung San Suu Kyi, tuji mediji pa poročajo, da je bilo v petek zaradi protestov proti vojaškemu puču pridržanih vsaj 30 ljudi. Win Htein je za BBC povedal, da so ga predstavniki vojske in policije aretirali zaradi vstajništva, za kar mu grozi dosmrtna ječa. “Ni jim všeč, kar govorim. Bojijo se mojih besed,” je pojasnil.

Mednarodni pritisk na hunto je naraščal tudi pri ZN. Varnostni svet poziva k izpustitvi voditeljice Suu Kyi in drugih voditeljev, Predsednik ZDA pa Joe Biden razmišlja o sankcijah vladajočih generalov. Včerajšnji odmevni aretiranec je bil 79-letni Win Htein, lojalen Suu Kyi, ki je bil večkrat zaprt v desetletjih boja proti prejšnjim huntam, kar je pripeljalo do nestabilnega prehoda v demokracijo, ki se je začel leta 2011. “Že dolgo nas brez prestanka obravnavajo slabo,” je povedal za Reuters po telefonu,  po tem, ko so ga policisti odpeljali in dodal: “Nikoli se jih nisem bal, ker vse življenje nisem naredil nič narobe.” Wina Hteina so prijeli na domu njegove hčere v Jangonu, je sporočil tiskovni predstavnik Narodne lige za demokracijo (NLD) Kji Toe. V tem največjem mjanmarskem mestu so se pred tem tretjo noč nadaljevali protesti proti vojaškemu udaru.

75-letne nobelove nagrajenke za mir Suu Kyi niso opazili vse od  njene aretacije, ki se je zgodila v ponedeljek. Policija je zoper njo vložila obtožbo zaradi nezakonitega uvoza in uporabe šestih radijskih sprejemnikov, walkie-talkiejev, ki so jih našli pri njej doma. Pred aretacijo včeraj je Win Htein za medije poudaril, da vojaški udar ni pametna poteza in da je vojska obrnila državo v napačno smer. “Vsi v državi bi se morali z vsemi močmi upreti ukrepom, s katerimi nas želijo vrniti na začetek z uničenjem vlade,” je po udaru dejal 79-letni visoki predstavnik NLD. Mjanmarska vojska je v ponedeljek prevzela oblast in priprla vse voditelje civilnih oblasti, pa tudi poslance in druge politike ter aktiviste. Aung San Suu Kyi so obtožili zaradi kršenja trgovinskih pravil. Po podatkih združenja za pomoč političnim zapornikom, ki zbira podatke o političnih aretacijah v Mjanmaru, so v udaru doslej aretirali več kot 130 uradnikov in politikov. Kje jih zadržujejo, ni znano.

Win Htein (Foto: EPA)

Protestiramo proti vojaškemu udaru, ki je nezakonito prevzel oblast naše izvoljene vlade,” je dejal Nwe Thazin Hlaing, ki predava na Univerzi za izobraževanje v Jangonu.” Želimo, da vojaški puč propade.” Nekateri učitelji so se pridružili prekinitvi dela, s katero so začeli zdravniki v vladnih bolnišnicah. Študenti univerze Dagon v Jangonu so v kampusu organizirali protestni pohod.

 

Vrhovni poveljnik mjanmarske vojske Min Aung Hlaing je oblast prevzel zaradi nepravilnosti na novembrskih volitvah, ki jih je stranka Suu Kyi, ki jih je volilna komisija, katero je imenovala stranka Suu Kyijeve ignorirala in vztrajala, da je bilo glasovanje pošteno. 15-članski Varnostni svet ZN je v četrtek objavil izjavo, v kateri je poudaril, da je treba podpirati demokratične institucije in procese, se vzdržati nasilja in v celoti spoštovati človekove pravice, temeljne svoboščine in pravno državo. V izjavi ni bilo omenjenega državnega udara – verjetno zato, da bi dobil podporo Kitajske in Rusije, ki sta tradicionalno na strani Mjanmara. Obe državi sta povezani z vojsko, Kitajska pa ima v svoji sosedi velike gospodarske interese.

Biden je povedal, da ZDA glede zadeve sodeluje z zavezniki in partnerji. “Nobenega dvoma ni, da demokratična sila nikoli ne bi smela preseči volje ljudi ali poskušati izbrisati izida verodostojnih volitev,” je dejal. Bela hiša je tudi sporočila, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan po telefonu govoril z veleposlaniki Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN), desetčlanskega bloka, ki mu pripada Mjanmar – znan tudi kot Burma.

Sara Bertoncelj