Bo naredil Ameriko spet veliko? Trump uradno nominiran kot republikanski kandidat

Foto: epa

Delegati republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu so včeraj zvečer uradno potrdili Donalda Trumpa za kandidata stranke na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Potrdili so tudi njegovega izbranca za podpredsednika, guvernerja Indiane, Mika Penca.

Trumo je v svoji kampanji, na presenečenje vseh, pometel z ostalimi šestnajstimi republikanskimi kandidati. Veliko članov republikanske stranke pa je že od začetka nasprotovalo Trumpovi kandidaturi. Trump, ki se tega zaveda, je v svojem včerajšnjem govoru poudaril, da je sedaj čas, da premagajo Hillary Clinton in nadaljujejo pot do Bele Hiše.

Zmago Trumpa naznanili ob zvokih Sinatre
Paul Ryan
, predsednik predstavniškega doma kongresa, je uradno razglasil Trumpovo zmago, ko je kandidatov sin Donald Trump mlajši oddal glasove delegatov New Yorka in očetu, katerega zmaga je bila znana že pred tem, le to zagotovil. “Čast imam, da te ponesem čez rob,” je dejal Trump mlajši, ko je število glasov delegatov preseglo potrebnih 1237. Po razglasitvi zmage je v dvorani izbruhnil aplavz ob zvokih Sinatrove pesmi “New York, New York”.

Debakel z govorom Melanie Trump
Očitki o plagiatorstvu še kar odmevajo. Morebitna bodoča prva dama naj bi si dele govora sposodila iz govora sedanje prve dame Michelle Obama iz leta 2008. Guverner New Jerseya Chris Christie je zatrdil, da ni nobene možnosti, da bi Melanija govor kopirala.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja, da naj bi si govor Melania sposodila iz ene od Trumpovih knjig. Ker pa je bila knjiga izdana še pred začetkom mandata Baracka Obame nekateri trdijo, da je Michelle Obama pravi plagiator. Drugi tdijo, da so to le vljudnostne fraze, ki se jih venomer uporablja v političnih govorih.

Anita McBride z Ameriške univerze je povedala, da so krivi tisti, ki so ji pripravili govor. Ta je bil po njenem mnenju večinoma imeniten, še posebej, ko je govorila o ljubezni do ZDA, pomiritvi republikanske stranke in svoji priseljenski izkušnji.

Drugi dan konvencije v znamenju Hillary Clinton
Na drugi dan konvencije so republikanci nadaljevali z obravnavo demokratske kandidatke Clintonove. Pozvali so k njeni aretaciji. “To ni normalno politično obnašanje, da se nasprotnika pošilja v zapor,” je privržencem po ponedeljkovih napadih nanjo v torek sporočila Clintonova. Republikanci Clintonovo sicer krivijo za vrsto težav s katerimi se spopadajo ZDA.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je dejal, da iz lastnih izkušenj ve, da Cintonova ne sme v Belo hišo in izkušnje ji ne pomagajo, če nima nobenih vrednot. Vodja senatne večine Mitch McConnell je dejal, da je predsednik Barack Obama vsaj iskren, da želi Ameriko pomakniti v levo, Clintonova pa laže vsem in z njo v Beli hiši se ne bo nič spremenilo.

Kjer so politiki, tam so protesti
Po Clevelandu pa ob robu republikanske konvencije potekajo manjši mirni protesti, na katerih je običajno več policistov kot protestnikov. V dvorani je dogajanje v torek prekinila protestnica, ki je mahala s transparentom proti sovraštvu in za ljubezen.

A. R., STA

 • dvanajstzvezdic

  Hehe, show must go on. Ne zavidam Američanom, da bodo morali izvolitie take kekce. Ampak to je rezultat propagande in real show-a v katero je ujet navaden plebos. Najhuje je pa to, da velika večina plebosa verjame v resničnost “resničnotnega show-a” Vsi iščejo neke vrednote na način, ki vsebuje najmanj vrednot.

  • Nata

   V kateri resničnosti show pa je ujet naš plebos ??
   Težko vprašanje , a ne ?

   • dvanajstzvezdic

    V vse TV-je in vse portale, ni izjeme.

    • Nata

     Ja , pišuka………..res je !!

 • ptr

  Kar se tiče Melanije, me moti predvsem njeno flancanje, da prihaja iz BIVŠE komunistične države.

  • resnicaboli

   kaj pa naj reče? saj prvo je govorila da je iz Avstrije vendar laž ima kratke noge.

  • dvanajstzvezdic

   Bolj točno bi bilo; propadle komunistične države SFRJ v kateri je bil slovenski narod prisiljen živet. Glupača pač….

  • MGTOW Didactics

   :D

 • resnicaboli

  Tu se vidi vsa beda ameriške demokracije dva kandidata ki si to ne zaslužita.

  • pajot

   Tudi za Reagana se je tako govorilo. Kaj bo tretjerazredni filmski igralec v politiki. Pa poglej kaj je naredil.

   • Jovo Jamnica

    Slab filmski igralec še ne pomeni, da je slab politik…

    • tarantela

     Trumpa lahko nadomesti Klemen Slakonja, bohve, če se to lahko naredi. Edino, če se zadeva ne sfiži zato, ker je Klemen dober igralec in bi po tej logiki bil Trump slab politik. Mogoče bi zamenjala vlogi, za klovna je Trump še kar dober. No, stvar okusa, nič ne vsiljujem nikomur.

     • Jovo Jamnica

      Prehitro sodimo. Mene najbolj moti to, da Trump nima enotne podpore pri republikancih. Kakor, da so se z njegovo kandidaturo sami izločili iz igre. Schwarzenegger je bil guverner Kalifornije. To je že odskočna deska za kandidata, če bi nominiral za predsednika ZDA. Klemen Slakonja še ni tako daleč.

  • Borut Stari

   Ti si si svoje izbrance zaslužil. Predsednika izbirajo v USA elektorji in ne ovce kot pri nas. Al Gore je izgubil za dva elektorska glasova čeprav je zmagal pri volivcih. Demokracija je zelo nevarna z napačnim vodstvom.

   • Jovo Jamnica

    Bi bilo zanimivo, prenesti ameriški volilni sistem v Slovenijo.

    • dr Janez Sveti

     Ponovno, bi vi Štajerci nekaj posebej zase? Ajaj! :)
     Lepa naša domovina je raj na Zemlji!
     Dr Janez Sveti srečen

     • Jovo Jamnica

      Pomisli malo. Avstrijci imajo takšen sistem. Tam deželna vlada nekaj pomeni. Na Dunaju ne morejo kar po svoje, tako kakor je pri nas… vse v Lublani, ostali pa drobtinice iz bogatunove mize.

     • dr Janez Sveti

      Hecam te. Mislim, da imaš prav in bi bilo bolje tako, kot si zapisal.
      Dr Janez SVeti Veoljc

 • Jovo Jamnica

  Ta pa je dobra…Pojavljajo pa se tudi ugibanja, da naj bi si govor Melania sposodila iz ene od Trumpovih knjig. Ker pa je bila knjiga izdana še pred začetkom mandata Baracka Obame nekateri trdijo, da je Michelle Obama pravi plagiator…. Aludira, da Trump sploh ni avtor knjige in ne ve, kaj je “vanjo” pisal. Kakšno štalo bi republikanci takrat naredili, če bi bilo to res. Če pa je res, je res tudi, da igrajo dvojno igro…

 • dr Janez Sveti

  “Bo naredil Ameriko spet veliko?”

  Lepo vas prosim a nihče nič ne razmišlja?
  Kako pa naj Amerika postane še večja in močnejša? Na račun koga?

  DR Janez SVeti genij

  • tarantela

   O, lahko postane Amerika še večja, počakaj, da pride preko Moskve do Kitajskega zidu!

   • dr Janez Sveti

    Danes ni vojska tista, ki zavzema ampak kapital, vpliv in mediji z roko v roki!
    Dr Janez Sveti poslovno

 • Slovenski Bojevnik

  Če mu uspe zgraditi zid, deportirati 40 milijonov ilegalnih imigrantov ter blokirati priseljevanje iz muslimanskih držav, bo najboljši predsednik ZDA v zadnjih sto letih.

  • dr Janez Sveti

   A si pomislil, da se mogoče zelo, zelo,zelo motiš? Ker se sam ne pozanimaš kako stvari stojijo v Ameriki, ti tudi jaz ne bom pomagal.
   DR Janez SVeti genij

 • tarantela

  Sej ne bo zmagal, to, kar počne je pa en velik šow.

 • totex39

  Kar se tiče Malanije pa bi lahko bila naslednja Jackie K., luškana je že tako.

  • tarantela

   Samo Onassisov ni več…

 • Mihilus

  Drugi slogan, ki ga Trump tudi uporablja je “Amerika first”. Malo Evropejcev pa tudi Američanov se zaveda kako zelo močne “trigerje” sproža ta slogan neo-boljševikom. Ni problem samo v temu, da je bil do sedaj vedno Izrael prvi ampak beli nacionalisti smo v tem sloganu prepoznali subtilno sporočilo. Prepoznali so ga tudi neo-coni in norijo od besa.

  • Jovo Jamnica
  • Slovenski Bojevnik

   Še celo ADL je ponorel zaradi tega slogana.
   Mislim da so celo zahtevali da ga naj Trump umakne ! :D

   Se bojijo da se bo v par letih zaprl free cash flow do določene Bližnjevzhodne države…

  • dvanajstzvezdic

   America first, Chine first, Russia first. GB first, saj ni čuda da je potem vse skupaj en first bull shit.

   • dr Janez Sveti

    Slovenci smo od Boga izbrano ljudstvo!
    Zato smo tako maloštevilni. Elita.
    Dr Janez Sveti SS (Samo Slovenija)

    • dvanajstzvezdic

     Res je, vedno se sprašujem kako to, da smo stali ino obstali?

    • MGTOW Didactics

     Naša čast se imenuje zvestoba! Dober slogan mar ne? Razmišljam da bi ga dal gravirati! Toda kam… Na uro? Ne… Na obesek verižice? Ne… Hej, kaj pa na okrasno bodalo nošeno na pasu?

     :D

     • dr Janez Sveti

      Bodalo je simbol nasilja in strahu. Nosijo ga nasilneži, ki se hkrati bojijo in morajo imeti orožje pri roki. Čudno, da se nisi spomnil na sekiro.
      Zelo me zanima, na kakšno zvestobo si mislil. Ženi, sosedi, politični stranki, Bogu, blagovni znamki?
      Dr Janez SVeti vesoljc

     • MGTOW Didactics

      Hehe. Moj post je bil satirična nadaljna izpeljanka sledečih iztočnic v tvojem komentarju: ˝… smo od Boga izbrano ljudstvo!… Elita… SS (Samo Slovenija)˝ na kar sem satirično naložil prispodobo ceremonialnega bodala graviranega z sloganom ˝Unsere Ehre heisst Treue˝ (Naša čast se imenuje zvestoba. Dejansko nosili pripadniki nacistične Schutz Staffel; SS, prejeli so ga bili ob ˝diplomi˝)

      In to nikakor ni bila insinuacija, da te smatram za simpatizerja nacizmu, le nit, ki sem jo potegnil, ker se je tako lepo ponudila :D

      Upam da z to razlago nisem preveč pokvaril štosa :D

      Pa lep dan

     • dr Janez Sveti

      Hvala za razlago. Priznam, da sem resno prijel, saj je tukaj en kup modelov, ki resno mislijo,kar pišejo.
      Bodala, ki si jih opisal laično poznam in nisem vedel, kaj je na njih vgravirano. Zanimivo.
      Ja, tudi SS pripadniki so mislili, da ravanajo prav ter v dobro Nemčije in Nemcev.
      Dr Janez Sveti Matrica

   • garfi

    dvanajstzvedic last

  • Anja H

   Boljševiki so naredili udar v Rusiji leta 1917. Njihov imperij v Rusiji se je sesedel 72 let kasneje. Neo-boljševiki so nevidni udar naredili v Ameriki in zahodni Evropi leta 1945 in danes 71 let kasneje vse kaže, da se bo tudi ta imperij vsak čas sesedel.

  • MGTOW Didactics

   Ah da ti vidiš jadikovanje feministk! Mmmm i´m lovin´ it!

 • razerznak

  al bo murica spet great again ( tump ) ali pa jih čaka civil war ( clinton ), druge ni

 • garfi

  Glede na to kdo je vse proti njemu mora biti predsednik.

  • Jovo Jamnica

   Tvoj glas ne bode štel, pa če se še tako trudiš…

   • garfi

    nekateri se vsaj trudimo

    • Jovo Jamnica

     Zato pa smo, kjer smo. Ker se tisti, ki se kakor trudite, trudite tam, kjer ni haska…

     • garfi

      no pa nas daj še malo poučevati

     • Jovo Jamnica

      Tega pa jaz ne počnem. Rade volje pojasnim svoje stališče, če me vprašaš, zakaj tako mislim.

 • Caetano

  Kar je prednost Jake Trumpa je, da želi prekiniti zavezništvo z islamom. Husein Obama, Hilarija in njuna liberalna klika so si izbrali, kar najbolj tesno zavezništvo s sunitskimi islamisti, za rušenje diktatorjev Asada, Gadafija in za protiutež sicer tudi fundamentalističnemu šiitskemu Iranu. Bush je sicer poprej delal podobno, vendar je vsaj ohranil toliko proste roke, da se je boril z ameriškimi silami, ne pa kot Obamova klika dobesedno z ramo ob rami z islamisti različnih vrst.

  S. Arabija in Katar sta financirali in postavili na noge islamistične milice v Siriji, v navezi z Al kaido, salafiti in Muslimansko bratovščino. Del slednje je tudi sultan Erdogan. Jasno je, tudi, da so Turčiji sovražnik številka ena Kurdi, ki se edini zares učinkovito borijo proti IS kalifatu in so tudi edina prava opozicija v Siriji, skupaj s tistimi milicami, ki so pod komando njihove fronte.

  Zato bi bilo zelo dobro, da Jaka zmaga!

  • mrs.kaktus

   Edino pravilno, da želi prekiniti zavezništvo z islamom. Saj vsi občutimo, kaj je islam. Obama pa je islamist zato sta s Clintonco navezala trdno sodelovanje, ker Clintonca rabi podporo, Obama pa želi svojim delati usluge še naprej.
   Banda ! Svet pa krvavi !!!

  • Jovo Jamnica

   Malo še počakajmo na Pensilvanijo, Florido in Virginijo. Potem bo lažje napovedovati. Zmaga tisti, ki dobi vsaj 270 elektorskih glasov.

 • garfi

  klintoka ne sme zmagati

  • MGTOW Didactics

   Bilderbergi so se odločili, da bo zmagala in tudi bo zmagala. Prihaja konkreten plaz družbenih sprememb.

   • garfi

    truditi se je treba in upati do konca

 • intel345

  klintonka…adijo nimaš šans po nominaciji Trumpa pri GOP

 • garfi

  murgelski val202 konvencija republikancev je kravji bal in prazne besede
  zase seveda kaj takega ne bodo izdavili

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!