fbpx

Bo naredil Ameriko spet veliko? Trump uradno nominiran kot republikanski kandidat

Foto: epa

Delegati republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu so včeraj zvečer uradno potrdili Donalda Trumpa za kandidata stranke na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Potrdili so tudi njegovega izbranca za podpredsednika, guvernerja Indiane, Mika Penca.

Trumo je v svoji kampanji, na presenečenje vseh, pometel z ostalimi šestnajstimi republikanskimi kandidati. Veliko članov republikanske stranke pa je že od začetka nasprotovalo Trumpovi kandidaturi. Trump, ki se tega zaveda, je v svojem včerajšnjem govoru poudaril, da je sedaj čas, da premagajo Hillary Clinton in nadaljujejo pot do Bele Hiše.

Zmago Trumpa naznanili ob zvokih Sinatre
Paul Ryan
, predsednik predstavniškega doma kongresa, je uradno razglasil Trumpovo zmago, ko je kandidatov sin Donald Trump mlajši oddal glasove delegatov New Yorka in očetu, katerega zmaga je bila znana že pred tem, le to zagotovil. “Čast imam, da te ponesem čez rob,” je dejal Trump mlajši, ko je število glasov delegatov preseglo potrebnih 1237. Po razglasitvi zmage je v dvorani izbruhnil aplavz ob zvokih Sinatrove pesmi “New York, New York”.

Debakel z govorom Melanie Trump
Očitki o plagiatorstvu še kar odmevajo. Morebitna bodoča prva dama naj bi si dele govora sposodila iz govora sedanje prve dame Michelle Obama iz leta 2008. Guverner New Jerseya Chris Christie je zatrdil, da ni nobene možnosti, da bi Melanija govor kopirala.

Pojavljajo pa se tudi ugibanja, da naj bi si govor Melania sposodila iz ene od Trumpovih knjig. Ker pa je bila knjiga izdana še pred začetkom mandata Baracka Obame nekateri trdijo, da je Michelle Obama pravi plagiator. Drugi tdijo, da so to le vljudnostne fraze, ki se jih venomer uporablja v političnih govorih.

Anita McBride z Ameriške univerze je povedala, da so krivi tisti, ki so ji pripravili govor. Ta je bil po njenem mnenju večinoma imeniten, še posebej, ko je govorila o ljubezni do ZDA, pomiritvi republikanske stranke in svoji priseljenski izkušnji.

Drugi dan konvencije v znamenju Hillary Clinton
Na drugi dan konvencije so republikanci nadaljevali z obravnavo demokratske kandidatke Clintonove. Pozvali so k njeni aretaciji. “To ni normalno politično obnašanje, da se nasprotnika pošilja v zapor,” je privržencem po ponedeljkovih napadih nanjo v torek sporočila Clintonova. Republikanci Clintonovo sicer krivijo za vrsto težav s katerimi se spopadajo ZDA.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je dejal, da iz lastnih izkušenj ve, da Cintonova ne sme v Belo hišo in izkušnje ji ne pomagajo, če nima nobenih vrednot. Vodja senatne večine Mitch McConnell je dejal, da je predsednik Barack Obama vsaj iskren, da želi Ameriko pomakniti v levo, Clintonova pa laže vsem in z njo v Beli hiši se ne bo nič spremenilo.

Kjer so politiki, tam so protesti
Po Clevelandu pa ob robu republikanske konvencije potekajo manjši mirni protesti, na katerih je običajno več policistov kot protestnikov. V dvorani je dogajanje v torek prekinila protestnica, ki je mahala s transparentom proti sovraštvu in za ljubezen.

A. R., STA