Morala ruske vojske: poškodovanemu soborcu so ukradli orožje in ga pustili umreti

Foto: zajem zaslona/Twitter

Ruska vojska je v Ukrajini doživela pravo demontažo mita o svoji mogočnosti. Izkazala se je za neorganizirano, premalo opremljeno, nemotivirano in nasploh nedisciplinirano skupino nabornikov, kjer se še najbolj borijo neonacistične enote Wagner, Putinovega “kuharja” Jevgenija Prigožina, pa še ti le zato, ker jim grozi, da jih bodo soborci pokončali s kladivom, če dezertirajo. Obstaja pa drugi mit, ki se je v tej vojni še kako potrdil. Ruska vojska nima nobene morale niti empatije. Celo do lastnih sobocev. Zadnji video to potrjuje.

Že večkrat smo slišali, kako ruski generali pustijo mlade premražene in premočene vojake kar nekje sredi fronte brez hrane, pijače in suhih oblačil. Prav tako smo slišali poročila, kako nekatere plačance pitajo z anfetamini, da so potem ti neustrašni – obstajajo posnetki, kjer se takšni še vedno povsem brez strahu plazijo naprej proti ukrajinski fronti kot kakšni zombiji tudi potem, ko  jim je že odtrgalo nogo.

Posnetki ukrajinskih dronov pa prikazujejo tudi, kako se ruski vojaki obravnavajo in spoštujejo med sabo. Po spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje, kako trije ruski zavojevalci hodijo po travniku sredi ukrajinske stepe, ko kar naenkrat enega v spodnji predel noge ustreli dron (predvidevamo, da ukrajinski, čeprav so pogosta tudi poročila, da tudi ruski droni po pomoti streljajo na svoje vojake). Vojak se pri priči zgrudi od bolečine in se prime za nogo, nato pa pričakujemo, da ga bosta druga dva vojaka odnesla na varno. Namesto tega se spogledata, ga pretipata, najprej je videti, kot da mu res želita pomagati, potem pa mu na silo vzameta orožje in ga pustita sredi travnika na milost in nemilost dronu, ki brni nad njimi. Zapuščeni vojak pa se še kar drži za nogo, medtem ko preostala vojaka z njegovim orožjem bežita na varno. Videti je, kot da sta ga tam pustila “za vabo”. Pri tem ne gre spregledati, da je poškodovani hodil na začetku vrste, torej lahko predvidevamo, da gre za običajnega vojaka, tista za njim pa sta bila njegova nadrejena.

https://twitter.com/KateGoesTech/status/1658161564430610438?s=20&fbclid=IwAR2b71c4xaXpCRdkBtuPHwbGtZ3g6LnBQ4fPMMEoiGoJSLJXCdHk2BIdIJ0

Življenje v Rusiji, še posebej pa v ruski vojski, je očitno izredno poceni. Rusi si lahko privoščijo milijone žrtev, ki jih kot kanonfuter pošiljajo v ukrajinsko mesoreznico v zavojevalske namene. Med njimi je izredno malo moskovske in sanktpeterburške mladine – večina mladeničev je iz daljnih vzhodnih prostranstev Ruske Federacije (Burjati, Dagestanci, Čečeni, Inguši …), kjer ženske v tradicionalnem okolju še vedno rojevajo po osem otrok in si lahko privoščijo, da enega ali dva “žrtvujejo” za borčevsko nadomestilo.

Medtem ko rakete padajo na Kijev, pa si Ukrajinci počasi, a vztrajno pridobivajo nazaj ozemlje na vzhodu države, ki je še vedno pod okupacijo. Včeraj so po socialnih omrežjih zaokrožila poročila, da si je ukrajinska vojska nazaj priborila 22 kilometrov ozemlja okrog Makhmuta, kjer so v zadnjih mesecih potekali srditi spopadi za prevlado med ukrajinsko poklicno vojsko in neonacističnimi plačanci Wagner. Ruski oligarh in poveljnik skupine Wagner Jevgenij Prigožin poroča, da ruska vojska beži iz fronte in obrambno ministrstvo obtožuje, da njegovi plačanci ne dobijo dovolj streliva za učinkovito vojskovanje.