fbpx

Moški zaporniki v Kanadi, ki se identificirajo kot ženske, lahko zaprosijo za namestitev v ženski zapor

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nedavna direktiva kanadske službe za zapore (CSC) bo obsojene prestopnike pošiljala v moške ali ženske zapore glede na njihovo izbrano spolno identiteto in ne v skladu z  njihovim biološkim spolom.

Prestopniki, ki so že v zaporu, lahko zaprosijo za premestitev v zapor za pripadnike nasprotnega spola, če trdijo, da so se počutijo kot ženske, ujete v moško telo. Tako lahko odrasli moški zločinec, ki je odraščal kot moški ter nikoli ni jemal hormonskih tablet, psihiatru pove, da se identificira kot ženska, popravna služba pa ga mora po novi direktivi po uradni dolžnosti prestaviti v ženski zapor.

Direktiva sicer uzakonjuje prakso, ki se v Kanadi izvaja že od leta 2017. Koalicija devetih skupin za pravice žensk je na CSC zaradi nove direktive naslovila ostro kritiko. Trdijo, da predstavlja resno grožnjo za varnost ženskih zapornic.

Transzaporniki so nedotakljivi
V zadnjih letih so iz kanadskih zaporov poročali o več primerih zlorab in napadov na zapornice in osebje s strani transspolnih obsojencev, ki so se znašli v ženskem zaporu zato, ker so se začeli identificirati kot ženske. Heather Mason, nekdanja zapornica, zdaj pa tiskovna predstavnica kanadskih žensk za pravice na podlagi spola, je dejala: “Velik delež moških, ki trenutno bivajo v najbolj varovanih zaporih zato, ker so zagrešili najhujše zločine, si želi premestitve v ženske zapore.” Po njenih besedah so zapornice razočarane zaradi pomanjkanja ukrepov paznikov in administratorjev, ki se preveč bojijo, da bi ukrepali zopet transspolne zapornike, “trans zaporniki” pa so tako rekoč nedotakljivi, CSC proti njim ne upa sprožiti disciplinskih postopkov, saj se bojijo tožb in aktivizma nevladnih organizacij.

Leta 2018 je v Združenem kraljestvu izbruhnil škandal, potem ko je moški kaznjenec v ženskem zaporu posilil dve ženski. V pripor je bil poslan potem, ko je z nožem ranil žensko, ki je bila v tistem času tudi njegova partnerka. V moškem zaporu je zamenjal spolno identiteto in spremenil ime v Karen White. Po posilstvih so ga poslali nazaj v moški zapor, vodstvo zapora pa se je opravičilo.

M. I.