fbpx

Mož, ki je svetu dal PayPal in Facebook, je podprl Donalda Trumpa

Peter Thiel (foto: epa).

Donald Trump je imel v začetku boja za republikansko nominacijo s pridobivanjem visokoprofilnih podpornikov za svojo predsedniško kampanjo veliko težav. Vse to se je začelo spreminjati, potem ko je začel premagovati svoje tekmece. Zdaj ga je med drugim podprl Peter Thiel, eden od ustanoviteljev slavnega sistema za spletno plačevanje PayPal.

Vodstvo Trumpove predsedniške kampanje je izredno premožnega Thiela nominiralo za delegata v 12. kongresnem okrožju v mestu San Francisco v ameriški zvezni državi Kalifornija. Thielova nominacija je po vsej verjetnosti zabila zadnji žebelj v krsto argumentov Trumpovih nasprotnikov, ki so trdili, da je Donald Trump med drugim tudi homofob. Peter Thiel je namreč javno deklariran homoseksualec.

Življenjska pot Petra Thiela ni bila vedno tako jasno začrtana. Svojo profesionalno pot je začel na področju prava, a mu služba tam ni bila povšeči in se je nato usmeril v investicijsko bančništvo, kjer pa se prav tako ni našel. Njegov vzpon se je začel, ko je pustil svojo zadnjo službo, saj je temu sledila ustanovitev PayPala (eden od ustanoviteljev je bil tudi znani podjetnik Elon Musk), s katerim je, potem ko je družbo prodal, zaslužil 55 milijonov dolarjev. Denar je investiral v zasebni investicijski sklad, ki je danes vreden nekaj milijard. Bil je tudi prvi pomembni investitor v Facebook. Za 500 tisoč dolarjev je kupil približno 10-odstotni delež, ki ga je leta 2012 prodal za milijardo dolarjev. Vprašanje je, ali bi ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu brez Thielove naložbe socialno omrežje sploh uspelo tako razširiti po svetu.

Peter Thiel je že pred javno podporo Trumpu veljal za podpornika kandidatov republikancev. Pred podporo Trumpu se je za njegovo naklonjenost borila t. i. libertarna frakcija republikanske stranke, ki jo je na republikanski tekmi zastopal Rand Paul, sin slavnega ameriškega senatorja Rona Paula, ter Ted Cruz, ki je bil do odstopa iz tekme za nominacijo Trumpov najtesnejši nasprotnik.

PayPal je zdaj del spletnega trgovca eBay, ki omogoča majhna in srednje velika plačila preko spleta. Plačilni sistem PayPal je v svetu izredno priljubljen. Samo v Evropi ima registriranih več kot 35 milijonov računov. 

Peter Thiel, znan donator republikancem
Thiel svojim političnim snubcem sicer ni doniral nobenih sredstev – razen Carly Fiorini, kandidatki na listi republikancev, ki se je tekmi za nominacijo pridružila kmalu po uradnem začetku. Donacija v višini dveh milijonov dolarjev se je sicer izkazala za zgrešeno, saj je nekdanja direktorica Hewlett-Packarda iz tekme zelo hitro izpadla.

Nominacija na Trumpovi listi delegatov je kljub temu marsikoga presenetila, saj je Thiel v preteklosti Trumpa kritiziral. V intervjuju leta 2014 je tako na primer dejal, da je Donald Trump “simptomatičen za vse, kar je narobe z New Yorkom”. Poteza bo kljub vsemu pozitivno vplivala na Trumpovo kampanjo, ki se še vedno sooča s številnimi očitki, da razdira republikansko stranko, piše spletna Breitbart.

Ž. K.