Mu bo uspelo? Italijanski Trump Matteo Salvini obljublja, da bo po volitvah deportiral pol milijona migrantov!

Matteo Salvini (Foto: epa)

Politične kampanje v Italiji se približujejo koncu.  Krožijo govorice, da naj bi Matteo Salvini iz populistične stranke Severna Liga postal premier. Ni skrivnost, da je Salvini, ki se želi znebiti nezakonitih migrantskih kriminalcev, marsikateremu prepotentnemu politiku trn v peti.

Salvinijev program je jasen: ustaviti islamizacijo in Italijane postaviti na prvo mesto. Med svojo kampanjo je večkrat priznal, da si bolj kot vse želi, da bi 500.000 priseljencev, ki so v Italiji nezakonito, odšlo. Rad bi jih deportiral iz države, da bi ta končno spet pripadala Italijanom.

V včerajšnjem govoru v Padovi je, po poročanju Voice of Europe, dejal: ”Družba, k nam je prišlo nekaj dobrih ljudi. A tukaj je tudi izjemno naraščanje prestopnikov. Te želim poslati domov, od prvega do zadnjega. Preplavljeni smo s preprodajalci drog, posiljevalci, vlomilci … In Liga je rešitev.”

Profesor na angleški Univerzi Loughborough Nicola Chelotti je dejal, da je Salvini število nezakonitih priseljencev ocenil dokaj natančno in da je v Italiji res okoli 500.000 takih migrantov. Chelotti kot strokovnjak za mednarodno politiko dvomi, da bi Salviniju uspelo deportirati vse prosilce za azil, saj je ne nazadnje treba upoštevati sporazume v EU. Če pa se bo res osredotočil na deportacijo samo nezakonitih priseljencev, so njegove možnosti za uspeh mnogo večje.

A. L.