Musk se bo znebil večine trenutno zaposlenih na Twitterju

Muskov Starlink bi lahko olajšal komunikacijo med iranskimi protestniki. (Foto: epa)

Milijarder Elon Musk bo po poročanju Washington Post kadrovsko temeljito zarezal v socialno omrežje Twitter, ko bo prevzel vodenje, s čimer se bo znebil velike večine zaposlenih.

Washington Post je poročal, da je Elon Musk bodočim vlagateljem povedal, da se namerava znebiti “skoraj 75 odstotkov od 7.500 Twitterjevih delavcev, s čimer se bo podjetje zmanjšalo na nekaj več kot 2.000 zaposlenih.”

Poročilo pravi, da se, tudi če Muskov prevzem Twitterja ne bi uspel, še vedno pričakujejo velika zmanjšanja, saj so trenutni voditelji načrtovali, da se bodo znebili približno 25 odstotkov osebja podjetja. Poročilo pravi, da so načrtovana zmanjšanja vodstva Twitterja pomagala pojasniti, zakaj so podjetje želeli prodati Musku, ko je le-ta dal ponudbo.

Širijo se dezinformacije o uničenju podjetja
Platforma družbenih medijev se je na sodišču borila proti Musku zaradi njegovega poskusa preklica prejšnje ponudbe za nakup podjetja za 44 milijard dolarjev. Preklic se je zgodil zaradi Muskove zaskrbljenosti, da vodstvo podcenjuje dejansko število lažnih računov na platformi. Musk je v začetku tega meseca oživil svoja prizadevanja za nakup Twitterja. Poleg zaskrbljenosti o lažnih računih je Musk izrazil tudi kritiko zaradi pomanjkljive podpore svobodnemu izražanju na Twitterju. Svojo pretresljivo kampanjo je začel pred nekaj meseci z anketo za svoje milijone sledilcev glede spoštovanja platforme do načela svobode govora.

Nekdanji Twitterjev podatkovni znanstvenik Edwin Chen je dejal, da bodo zmanjšanja takoj vplivala na platformo in da bodo uporabniki verjetno lahko takoj opazili razliko. “To bi bil eksponentni učinek, pri katerem bi se storitve zmanjšale, ljudje pa bi ostali brez institucionalnega znanja, da bi jih ponovno vzpostavili ter bi bili popolnoma demoralizirani in bi raje sami odšli,” je trdil. Poročilo pravi, da Musk verjame, da je prvi korak uničenje podjetja, nato pa ga lahko preoblikuje z novimi zaposlenimi.

Poročilo je razkrilo tudi nekatere ljudi, ki so se z Muskom odločili pomagati pri vlaganju v Twitter, vključno s soustanoviteljem Oracla Larryjem Ellisonom in partnerjem Sequoie Dougom Leonejem. Ob tem Washington Post pravi, da “so bili tudi podporniki Trumpa verniki v svobodo govora, za katero je Musk obljubil, da jo bo vrnil na platformo.” Poročilo je dodalo, da je upravitelj hedge sklada Kenneth Griffin, “drugi največji donator republikanske vlade v trenutnem srednjeročnem ciklu, za posel namenil manjši znesek – pod 20 milijonov dolarjev – v primerjavi z milijardo dolarjev od Ellisona.”

Andrej Žitnik