fbpx

Muslimani objavo na Facebooku izkoristili za spopad s hindujci

Foto: YouTube

Protest muslimanov zaradi “sporne” objave na družabnem omrežju Facebook glede preroka Mohameda v hindujski skupnosti v okrožju Basirhat v Bengalu se je sprevgel v nasilni obračun s policisti. Nasilna drhal je namreč brez slabe vesti zažgala vrsto podjetij, hiš in policijskih vozil. 

Incident se je po navedbah Daily Maila pričel po tem, ko je eden izmed študentov, sicer hindujec, na Facebooku objavil bogokletno sporočilo, zaradi česar je bil v nedeljo aretiran.

Nasilje kljub aretaciji 
Kakorkoli, vandalizem se je nadaljeval tudi v ponedeljek in torek, saj administracija javnosti ni obvestila o aretaciji krivca. Lokalno prebivalstvo trdi, da policija ni naredila ničesar, da bi preprečila eskalacijo protesta, zato je ministrstvo za notranje zadeve na omenjeno območje poslalo okrog 400 pripadnikov paravojaškega osebja, da bo zavarovalo območje.

Indijski politik Idris Ali je bil med tistimi, ki so se pripeljali na območje, kjer je divjala nasilna množica, saj je želel umiriti strasti. Zaradi izražanja nepristranskega stališča je stvari celo poslabšal, njegov avto pa je bil deležen toče kamenja. Po njegovih besedah so se stvari sedaj umirile in so pod nadzorom pristojnih organov.

Kakorkoli, lokalni viri trdijo nasprotno, in sicer da je situacija daleč od običajne, glede na to, da so številni hindujci zapustili prizadeto območje. Blokade se še vedno nahajajo na vsaj 60 mestih Basirhata, zaslediti pa je tudi poročila o pretepenih policistih, zato so bile razporejene hitre akcijske sile. Velika večina prebivalcev je prepričana, da so muslimani obtoženega mladoletnika uporabili kot priložnost za napad nad hindujce.

N. Ž.