fbpx

Muslimani trmasto “ščitijo” ugled svoje vere: Zaradi žalitve islama na Facebooku je bil obsojen na šestletno zaporno kazen

Foto: Twitter

22-letni Alister Cogia bo v zaporu preživel šest let namesto deset let, potem ko so ga obsodili za krivega žalitve islama in preroka Mohameda na družabnem omrežju Facebook. 

Vrhovni sodnik Azhahari Kamal Ramli je po poročanju Jihad Watcha znižal prej dodeljeno kazen in pri tem ohranil dodeljeno kazen v višini 50.000 malezijskih ringgitov, pri čemer so se pri odmerjanju kazni sklicevali na časovni okvir in pogostost “kršitve”.

V obsodbi je bilo mogoče prebrati, da je prišlo do hudega kaznivega dejanja, ki bi lahko ogrozilo rasno harmonijo v malezijski zvezni državi Sarawak, in da je potrebno spoštovanje vseh ver. Sodnik je ob tem prav tako ugotovil, da je bil Alister zdrav, ko je priznal krivdo za vse obtožbe in ko je “žaljive” pripombe zavestno objavil na svoji Facebook strani.

Foto: Twitter

8. marca letos je bil Alister obsojen na deset let zapora, dodeljeno pa mu je bilo tudi plačilo denarne kazni, ko je priznal krivdo za objavo žaljivega materiala glede islama in preroka. Eden od zagovornikov Francis Teron je povedal, da je sedaj na Alisterju, da se odloči, ali se želi pritožiti na skrajšano obliko kazni, ob tem pa je opozoril, da obtoženi sploh ni imel nobene zakonite obrambe, ko mu je bila izrečena prvotna kazen.
Hana Murn