Muslimanski imami se ob porastu muslimanskega prebivalstva zavzemajo za gradnjo velikanske mošeje sredi Barcelone!

Musliman sredi molitve na ulici (vir: twitter)

Glavni muslimanski voditelji, imami iz Evrope in Azije, so na ponedeljkovem sestanku v Barceloni sprejeli odločitev za postavitev temeljev za urad, ki bo preučil razmere za gradnjo velike mošeje, ki bi stala sredi Barcelone. 

Predsednik foruma Malik Abderrahman Ruiz je potožil, da čeprav se v Barceloni nahaja največja muslimanska skupnost v Španiji, ni sledu o reprezentativni mošeji, zato je poudaril, da je iz tega razloga nujno, da se izvede obsežen projekt.

Na srečanju Evropskega muslimanskega foruma je bilo mogoče slišati, da obstaja velik interes za promocijo muslimanske prisotnosti v kulturi, ekonomiji, politiki in institucijah. Barcelona bo s tem postala sedež urada, ki bo deloval v smeri španske islamizacije, glede na to, da se v Kataloniji nahaja skoraj 25 odstotkov muslimanov, ki živijo v Španiji. Urad pa bo posvečen tudi promociji kulturnih dejavnosti, spodbujanju odnosov z institucijami in spodbujanju socialnih ukrepov, zlasti v korist priseljencev.

Foto: iStock

Želijo mošejo s simboliko
Vodja muslimanske skupnosti v Rusiji Abdul Vakhed Niyazov je pojasnil, da Barcelona predstavlja gromozansko mesto s številčnim muslimanskim prebivalstvom, in da si v tem konkretnem primeru prizadevajo, da bi nastala lepa simbolična mošeja. Če so še pred leti nekateri muslimani potihoma sanjali o islamizaciji Barcelone, pa ta postaja vedno bolj resnična, glede na to, da ima aktualna županja Ada Colau skrajno levičarska prepričanja.

H. M.