Muslimanski najstniki: Nočemo se rokovati z ženskami

Foto: epa

V Švici je že dolga desetletja tradicija, da se učenci na začetku in koncu vsakega dne rokujejo z učiteljem ali učiteljico. V eni izmed švicarskih šol pa prihaja do upora. Muslimanski najstniki zavračajo rokovanje z učiteljico, ker je ženska. Dva najstnika sta že uradno zaprosila, da bi ju iz te tradicije izključili, saj naj bi bilo to v neskladju z njuno vero. 

Za to izjemo sta zaprosila na šoli v mestu Therwil blizu Basla. Šola je na to odgovorila s sprejetjem precej kontroverznega ‘kompromisa’: učencema, starima 14 in 15 let, se ne bo treba več rokovati z nobenim učiteljem – ne glede na spol. S tem so po njihovem mnenju težavo rešili.

A je dogodek pričakovano dvignil veliko prahu. Mnogi na odločitev šole gledajo z ogorčenjem. ”Ne smemo kar sprejeti tega v imenu svobode veroizpovedi. Rokovanje je del naše kulture,” je dejala švicarska ministrica za pravosodje Simonetta Sommaruga.

Danes rokovanje, jutri pa …
Odzval se je tudi vodja švicarske komisije za izobraževanje Felix Mueri, ki se z odločitvije šole odločno ne strinja: ”Danes je to rokovanje, kaj pa bo jutri?” Ravnanju šole nasprotuje tudi združenje učiteljev mesta Therwil. A v šoli se še vedno opravičujejo, saj verjamejo, da so s tem rešili problem diskriminacije med moškimi in ženskami, poroča Independent.

Na dogodek so se odzvali tudi v švicarskih muslimanskih skupnostih. Zvezna muslimanska organizacija meni, da zgolj zaradi rokovanja – tudi če se kot vernika s tem ne strinjata – ne bi smela ogrožati dobrih odnosov in medsebojnega spoštovanja med kulturama. A islamski centralni svet Švice se s temne strinja, saj meni, da se zaradi dveh primerov Švica ne bi smela počutiti ogroženo. 

V Švici prepovedana gradnja minareta
Oblasti kantona Basel bi lahko odločitev šole sicer spremenile, a se to ni zgodilo. Dejale so, da gre le za začasno in zelo pragmatično rešitev.

Dogodek je v Švici odmeval predvsem v luči nedavnih debat o integraciji muslimanskega prebivalstva. Ti namreč predstavljajo že kar pet odstotkov vsega prebivalstva v Švici. Leta 2009 so volivci prepovedali gradnjo minaretov, lani pa so v enem izmed kantonov prepovedali nošenje burke v javnosti.

M. G.