Spletka: Zakaj je ministrica Anja Kopač Mrak ugotovila, da pri odvzemu dečkov ni bilo nepravilnosti?

Datum:

Že skoraj teden dni poslušamo predstavnike CSD, včeraj pa tudi ministrico iz vrst SD Anjo Kopač Mrak, kako so v grozljivi zgodbi o odvzemu dečkov starima staršema vsi iskali samo “koristi za otroka”. Glede na vpletenost vseh akterjev pa je jasno, da dejansko ni šlo za iskanje “koristi otrok”, ampak se je v prvi vrsti iskalo koristi strankarskega tovariša Anje Kopač Mrak – kako ga zaščiti in kako ga ubraniti pred javnostjo. To je zgodba o direktorju CSD Slovenj Gradec Juriju Šumečniku.

Pred dvema letoma ga je prav Anja Kopač Mrak “sforsirala” na mesto direktorja tega centra. In to kljub uporu zaposlenih – še več: kljub temu da ni izpolnjeval pogojev za delovno mesto.

Prav on je odigral eno najbolj umazanih in ključnih vlog pri odvzemu dečkov starima staršema. Ta sta namreč vlogo za rejniško dodelitev obeh dečkov oddala na CSD Slovenj Gradec. Direktor Jurij Šumečnik pa te vloge sploh ni predal naprej, zaradi česar stara starša nista bila niti stranki v postopku.

Na željo starih staršev bo v ponedeljek, 11. aprila 2016, ob 15.00 organiziran množični protestni shod pred Ministrstvom RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na Kotnikovi 5 v Ljubljani. Stara starša vztrajata, da je ljubeča povezanost med njimi najboljše okolje za zdravo rast in razvoj njunih vnukov. “Da se v prihodnje to ne bi več ponavljalo komurkoli izmed nas!” je zapisano v vabilu na Facebooku.

Šumečniku strankarski kolegi nastavili stolček, zdaj mu krijejo še hrbet
Glavni akter te umazane zgodbe pa je očitno nastavljen in s strani svojih strankarskih kolegov na čelu s Kopač Mrakovo zaščiten direktor CSD Slovenj Gradec Šumečnik. Po pisanju časnika Delo je bilo pred dvema letoma vse pripravljeno, da bi ga njegovi strankarski kolegi, ki sestavljajo večino v svetu zavoda, imenovali za direktorja Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec. Temu so se odločno uprli tamkajšnji zaposleni. Predstavnica zaposlenih Tanja Meh je namreč zahtevala izločitev njegove kandidature zaradi neizpolnjevanja razpisnih pogojev.

Strokovni izpit, ki je nujno potreben za zasedbo takšnega delovnega mesta, pa je Šumečnik opravil kar na dan objave razpisa, kar naj bi bilo glede na pogoje neustrezno. A Kopač Mrakove in drugih strankarskih kolegov to očitno ni zmotilo. Ministrstvo za delo je namreč le kratek čas pred tem v svet zavoda imenovalo štiri predstavnike, ki so – nikakor po naključju – prav vsi povezani s stranko SD, trije izmed njih so celo njeni člani. Na tak način je bila Šumečniku – s pogoji ali brez – zagotovljena podpora pri zasedbi direktorskega stolčka.

Da je zgodba, v kateri bosta največjo škodo utrpela nedolžna otroka, izjemno bizarna, kaže tudi dejstvo, da je glavni akter Šumečnik prišel do svojega stolčka na povsem političen način, ministrica Kopač Mrakova pa je včeraj na napoved, da bo stranka SDS proti njej vložila interpelacijo, odgovorila s svarilom pred politizacijo primera dečkov.

Nezaslišano: S starima staršema inšpekcija ni niti govorila! 
Vse skupaj pojasnjuje tudi nerazumljive izjave socialnega inšpektorja Petra Stefanoskega, ki je za včerajšnje Odmeve izjavil, da so pregledali samo dokumentacijo CSD, se pozanimali pri socialnih delavkah, ki so primer vodile, inšpektorica pa s starima staršema sploh ni govorila.  Še več – inšpektor je celo arogantno izjavil, da babica laže in da so se odločali le, “kaj je za otroke, ne pa za njo, najboljše”.

“Inšpektorica ni govorila s starima staršema,” je naposled le priznal. K temu je dodal še priznanje, da stara starša sploh nista stranki v postopku, zato ju po njunem mnenju in stališču niso niti vprašali. Dejal je, da sta sicer lahko priči, ampak da so njune izjave “tako ali tako znane”, kar je bizarno pojasnil s tem, da naj bi njun odvetnik poslal “nebroj dokazil, pobud, dopisov”, zato je po njegovo popolnoma jasno, da starih staršev ni potrebno ničesar vprašati.

Na vprašanje, kako potem tehta argumente in ali avtomatsko verjame CSD, je pripomnil, da inšpekcija pač ne ugotavlja zaupanja, ampak zgolj strokovnost ter zakonitost ravnanj centrov za socialno delo.

Anja Dangubič, Maruša Gorišek

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...