fbpx

Na Balkanu: Zakonski par tihotapil novorojenčke, revnim mamicam pa obljubljal 2500 evrov!

Fotografija je simbolična (foto:epa).

Policija je aretirala zakonski par iz Bolgarije, ker je tihotapil novorojenčke v Grčijo. Od leta 2015 sta v Bolgariji zaposlovala oziroma najela nosečnice iz revnih okolij in jim obljubila od 2500 do 3500 evrov na otroka.

Februarja je bil za osumljenca izdan evropski nalog za prijetje zaradi suma sodelovanja v organizirani kriminalni združbi, ki na območju Grčije tihotapi novorojenčke. Policija ju je iskala že nekaj časa. 29. aprila so ju aretirali v Nemčiji v mestu Neunkirchen, kmalu pa ju bodo izročili, so sporočili iz državnega pravobranilstva v Sofiji. Zakaj sta bivala v Nemčiji še ni znano.

Pri vsem skupaj je sodeloval tudi njun sin, ki je tudi že v priporu. Grozi jim od 5 do 10 let zapora. Tik pred porodom so ženske odpeljali in namestili v stanovanja v Atenah. Nekaj dni po rojstvu pa so otroke prodali lokalnim tihotapcem, ki so najverjetneje pripadali mednarodni mreži trgovine z novorojenčki. Ugotovljena je tudi identiteta devetih žensk, ki so vse iz revnega okolja, njihovi otroci pa so bili rojeni in tudi prodani v Grčiji.

Dolgotrajen postopek posvojitve
Trgovina z novorojenčki, ki je bila najprej razširjena v romskih getih blizu Burgasa na vzhodu Bolgarije, pa se je v zadnjih letih razširila tudi na druge dele države, najpogosteje otroke prodajo v sosednji Grčiji, poroča Index. Počasnost postopka posvojitve, ki traja tudi do pet let, je številne družine spodbudila, da so se zatekli k tej vrsti nezakonite trgovine. Zahvaljujoč zakonu iz leta 2018 se postopek posvojitve konča hitreje, vendar omrežja še vedno delujejo in so lažja “rešitev” za tiste, ki otroka ne uspejo dobiti po zakonski poti.

Anita Gužvič