fbpx

V Bruneju od naslednjega tedna smrtna kazen s kamenjanjem za posiljevalce, sodomite in prešuštnike

Prikaz kamenjanja do smrti (vir: twitter)

V Bruneju bo z naslednjim tednom v veljavo stopil nov zakon, ki predvideva ostrejše kazni za prešuštnike in homoseksualce, ki jih lahko doleti tudi smrtna kazen s kamenjanjem. Zakon je zasnovan na podlagi šeriatskega prava.

V Bruneju, otoški državici v jugovzhodni Aziji, kjer vlada absolutistična monarhija, bo z začetkom aprila v veljavo stopil zadnji popravek kazenskega zakonika, katerega reforma se je po pisanju RT začela že leta 2014.

Z zadnjimi popravki, katerih cilj je bil, da bi brunejski zakoni bolje odražali zapovedi islamske moralnosti in kaznovanja, bo v veljavo stopilo tudi pretepanje s palico in kamenjanje muslimanov, ki bodo spoznani za krive prešuštva, sodomije ali posilstva.

Reforma bila nekaj časa v mirovanju
Brunejske oblasti so pred leti sprva predstavile milejše kazni, a so za nekaj časa pustili reformo kazenskega zakonika v mirovanju zaradi ogorčenja svetovne javnosti. Zdaj so v državici, kjer imajo muslimani majhno večino, najavili, da bo reforma končana s 3. aprilom 2019.

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah (Vir: Twitter)

To je zbudilo ogorčenje v nekaterih nevladnih organizacijah, najglasneje pa so protestirali v organizaciji Amnesty International, kjer so reformo označili za “kruto in nehumano kazen” in se obrnili na na preostanek sveta, od katerega želijo, da “nujno obsodi namero Bruneja, da te krute kazni postanejo praksa”. Smrtno kazen zaradi sodomije drugače že prakticirajo v Afganistanu, Iranu, Savdski Arabiji in Jemnu.

Ivan Šokić