fbpx

Na Češkem bo od marca 2022 obvezno cepljenje za nekatere poklice in starejše nad 60 let – ukrep bo izdan z odlokom ministra!

Foto: epa

Češka vlada je sklenila, da bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse, ki delajo v bolnišnicah in domovih za ostarele, pa tudi za policiste, vojake in nekatere druge poklice ter za vse državljane, starejše od 60 let, je v ponedeljek dejal minister za zdravje Adam Vojtěch. Kdor bo zavrnil cepljenje, poklica ne bo mogel več opravljati.

Češka z 10,7 milijona prebivalcev namreč zaostaja za povprečjem Evropske unije pri cepljenju proti covidu-19 in preživlja nov val okužb, zaradi česar so bolnišnice prenehale z zdravljenjem nenujnih primerov, na pomoč pa jim je priskočila tudi vojska in prostovoljci.

Kot smo poročali, tudi Avstrija s 1. februarjem leta 2022 uvaja obvezno cepljenje za vse državljane in denarno kazen (600 evrov na tri mesece) za necepljene. Tudi Nemčija razmišlja o obveznem cepljenju. “Tudi druge države gredo po tej poti,” je dejal Adam Vojtěch. “To je trend, ki bo prevladoval v Evropi.Vojtěch je še dejal, da bo ministrstvo za zdravje še v tem tednu izdalo odlok o dodajanju cepiva proti covidu-19 drugim obveznim cepivom. Tisti, ki bodo cepljenje zavrnili, ne bodo mogli več opravljati poklica, v katerem delajo, je dejal. “Prepričani smo, da je to prava pot”. 

Odlok velja od marca
Odlok naj bi začel veljati marca. Kako bo naprej še ni znano, saj prihaja na oblast nova vlada, ki nasprotuje obveznemu cepljenju starejših od 60 let, podpirajo pa cepljenje za izbrane poklice.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je cepljenih 59,6 odstotka Čehov v primerjavi z evropskim povprečjem, ki znaša 66,4 odstotka. Češka je od začetka pandemije zabeležila 33.768 smrti zaradi koronavirusa, kar je ena najslabših stopenj glede na svetovno prebivalstvo.

Sara Kovač