fbpx

Na Češkem zaprti nočni lokali, restavracije, šole!

Slika je simbolična (foto: EPA)

Na Češkem so od začetka pandemije covid-19 zabeležili 121 tisoč primerov wuhanskega koronavirusa. Umrlo je nekaj čez tisoč ljudi. Če so prvi val prebrodili kolikor toliko mirno, pa jih je drugi val zadel v živo. V zadnjem tednu so potrdili več kot četrtino vseh primerov novih okužb na dan.

Še prejšnji mesec se je skupno število okuženih s covid-19 na Češkem vrtelo okoli 25 tisoč. Zdaj je potrjenih preko 121 tisoč okužb v državi. Glede na število okužb na število prebivalcev, gre za največji skok okužb v Evropi.

Od začetka oktobra se je število pacientov s covid-19 v bolnišnicah podvojilo, zdravstvo pa diha na škrge. Če so oblasti dolgo zatrjevale, da se bodo na vse pretege trudile izogniti zapiranju, kakršnemu so bili priča spomladi, z namenom, da bi zavarovali češko ekonomijo, so zdaj uvideli, da se temu najbrž ne bo mogoče izogniti.

Prihajajo drakonski ukrepi
“Zavedamo se, da imamo eno priložnost, in ta poskus mora biti uspešen, da bi tudi tokrat zajezili širjenje epidemije,” je po poročanju Reutersa na novinarski konferenci povedal češki premier Andrej Babiš.

Češki premier Andrej Babiš (foto: EPA)

S tem namenom bodo na Češkem zaprli restavracije bare, nočne klube. Pouk se bo iz šol preselil domov in potekal na daljavo. Javna zborovanja bodo od srede omejena na največ šest ljudi, medtem ko je prepovedano tudi uživanje alkohola na javnih površinah. Maske postajajo obvezne za rabo javnega prometa.

Število dnevnih okužb na Češkem od 12. marca 2020 do 12. oktobra 2020 (vir: Google)

Pouk na daljavo naj bi trajal do 1. novembra 2020. Ta ukrep še posebej straši podjetja in bolnišnice, kjer se bojijo, da bo zaradi staršev šoloobveznih otrok, primanjkovalo kadra. Vlada je napovedala, da bodo šole definitivno ponovno odprli 2. novembra, medtem ko je sproščanje ostalih ukrepov odvisno od epidemiološkega stanja v državi.

Ivan Šokić