fbpx

V Münchnu dva tedna strogih ukrepov: prepoved točenja alkohola po 22. uri, obvezno nošenje mask in dovoljena zbiranja v skupinah do 5 ljudi

V Münchnu obvezno nošenje mask v conah za pešce (foto: EPA)

V Nemčiji so od začetka pandemije našteli več kot 333 tisoč potrjenih primerov covida-19. V državi je po zadnjih podatkih umrlo 9.640 ljudi. Od tega je bilo skoraj 74 tisoč primerov potrjenih na Bavarskem. V zvezni deželi so zabeležili 2.689 smrti zaradi wuhanskega koronavirusa. Z drugim valom v polnem zamahu so mestne oblasti v Münchnu zaostrile preventivne ukrepe.

Od srede, 14. oktobra 2020, bo v Münchnu prepovedano streči alkohol po deseti uri zvečer. Obiskovalci bodo morali v conah za pešce –  v starem mestnem, jedru, obvezno nositi zaščitno masko. Dovoljena so zbiranja sorodnikov iz dveh gospodinjstev ali skupine do pet ljudi.

Po pisanju Süddeutsche Zeitung je posledica zaostrovanja preventivnih ukrepov dejstvo, da je število novih okužb z wuhanskim koronavirusom preseglo 50 novih okužb na sto tisoč prebivalcev v okolici Münchna. Prestolnica Bavarske šteje približno 1,5 milijona ljudi. V nekaterih mestnih okrožjih se je število okužb približalo že 60 na sto tisoč prebivalcev.

Območje na katerem je obvezno nošenje maske v javnosti in območja kjer je prepovedano streči alkohol v nočnih urah. (vir: Mesto München)

Zaradi porasta v številu okužb so mestne oblasti ravno tako uvedle obvezno nošenje zaščitnih mask v srednjih šolah.

Zaostrene razmere bodo trajale dva tedna
Zaostrene razmere bodo na Bavarskem veljale za obdobje dveh tednov, do ponovnega sproščanja ukrepov naj bi prišlo po 27. oktobru 2020. V tem času je ravno tako omejeno število ljudi, ki se lahko udeležijo zasebnega praznovanja v notranjih prostorih – teh je lahko 25, medtem ko se na praznovanjih zunaj lahko zbere do 50 ljudi.

Lastniki restavracij v Münchnu so zgroženi nad zaostrenimi preventivnimi ukrepi, med katerimi je prepoved točenja alkohola v po deseti uri zvečer. Po njihovem mnenju bo to ljudi zgolj sililo v nasprotno – namesto da bi odgovorno pili zunaj, se bodo neodgovorno in brez mask vedli v neprezračenih prostorih, brez spoštovanja socialne distance. Po možnosti doma.

Problematična praznovanja v zaprtih prostorih
Oblasti kot razlog za visok porast v številu okužb navajajo praznovanja v zaprtih prostorih. V nedeljo, 11. oktobra 2020, je na primer policija ustavila nelegalno rave zabavo.

Ivan Šokić