fbpx

Na dan prišli posnetki migrantskih otrok brez spremstva v Bidnovih centrih za pridržanje

Foto: Courtesy u.s. congressman henry cueller's office

Agonija otrok brez spremstva na mehiški meji v ZDA se, na račun nespametne politike Bidnove administracije, nadaljuje. Na plano so prišle fotografije, posnete v centru za pridržanje v Teksasu, ki prvič odkar je Biden nastopil mandat prikazujejo, v kako slabih pogojih so nameščeni otroci brez spremstva. Otroci so namreč kljub temu da smo sredi epidemije, v improviziranih sobah natrpani eden ob drugem. Ležijo na tankih žimnicah na tleh in so pokriti s folijskimi odejami.

Po poročanju britanskega BBC-ja je v omenjenem šotorskem naselju nameščenih kar tisoč ljudi. Bidnovi kritiki so kritični do spodbujanja nezakonitih migracij. Njegova administracija je spremenila politiko zavračanja otrok brez spremstva na meji in se namesto tega odločila, da jih popiše in namesti pri sponzorskih družinah v ZDA.

Potem, ko je omenjene slike, kjer med otroci nikakor ni primerne distance, javno objavil demokratski kongresnik iz Teksasa Henry Cuellar, se je bila Bidnova administracija primorana odzvati. V ponedeljek je tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki dejala, da si ameriška vlada prizadeva zagotoviti namestitev za prihajajoče v prihodnjih dneh in tednih.

Fotografije, ki naj bi bile posnete konec tedna, so vzbudile tudi zaskrbljenost zaradi očitnega pomanjkanja socialne oddaljenosti med pandemijo novega koronavirusa. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) tako kot stroka drugje po svetu priporoča, da ljudje ostanejo na medsebojni razdalji 2 metrov, da bi preprečili širjenje virusnih okužb. Aktivisti, ki so seznanjeni z razmerami v centru, so med drugim povedali, da nastanjeni, tudi niso imeli ustreznega dostopa do mila ali hrane.

Novinarjem dostop ni omogočen
Odkar je Joe Biden prevzel predsedniško funkcijo, novinarjem vstop v centre za namestitev ni dovoljen, čeprav so iz Bele hiše sporočili, da bodo dostop omogočili. Odvetniki, ki zastopajo otroke in zakonodajalci, ki so si ogledali prostore, so razmere označili za utesnjene. Število mladoletnikov brez spremstva na meji se je v zadnjih mesecih močno povečalo. Ameriška vlada je sporočila, da želi z Mehiko in Gvatemalo sodelovati pri odpravljanju temeljnih vzrokov za omenjeno težavo, med katerimi sta najhujša revščina in nasilje, ki vlada v Srednji Ameriki.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je veljal za tarčo kritik na račun razmer, ki so vladale v obmejnih nastanitvah za otroke brez spremstva. Razmere je podedoval od svojega predhodnika Baracka Obame, toda le on se je soočal s številnimi medijskimi napadi, ravno tako pa so prizanesljivi do Bidna.

Nina Žoher