fbpx

Na današnji dan pred 99 leti so morilski boljševiki ubili rusko carsko družino Romanov

Na današnji dan pred 99 leti so komunistični boljševiki, ki so prevzeli oblast v Sovjetski zvezi, umorili celotno carsko družino Romanovih. Celotna ruska carska družina Romanov je bila julija 1918 ustreljena in nato sežgana, prizanesli niso niti petim otrokom. Kljub letom, ki so pretekla, mnogi dogodka ne morejo pozabiti, saj je dodobra spremenil tok zgodovine, svet pa je po tistem preplavil nečloveški komunizem, ki je številne žrtve pustil tudi na slovenski zemlji.

Družina Romanov je Rusiji vladala tri stoletja, car Nikolaj II. pa je vladal Rusiji od leta 1894 do prisilnega sestopa z oblasti leta 1917. Pod pritiskom ruskih boljševikov, ki so nasilno prevzeli oblast, je moral 2. marca 1917 podpisati odstopno izjavo.

17. julija 1918 so družino (carja Nikolaja II, carico Aleksandro in njunih pet otrok, pa tudi štiri služabnike ter družinskega zdravnika) po tem, ko so jih držali v ujetništvu, pobili. Poboj so izvedli boljševiki, ki jim je poveljeval Jakov Jurovski. Družini je bilo sprva rečeno, da se bodo fotografirali, zato so se primerno uredili. Po nekaj minutah so jih ustrelili, a dekleta niso bila mrtva, saj so jih zavarovali dragulji, ki so bili prišiti na njihove korzete. Strelci so se zbali, da imajo člani družine res božanske sposobnosti, kot so verjeli nekateri. Nato so jih skušali zabosti z bajoneti, a so jih tudi takrat dragulji ustavili, zato so jih ustrelili v glavo. Ostanke družine so potresli z žveplom in jih pokopali v bližini Jekaterinburga.

Pokol družine in služabnikov je eden izmed dogodkov, ki so 20. stoletje najbolj pretresli. Načrten umor družine še danes zaznamuje ljudstvo in čeprav so umrli nepredstavljive smrti, dinastije s 300-letno tradicijo in veličastnimi dosežki ni moč pozabiti.

Celotna družina še vedno ni združena v istem grobu
Več kot polovico 20. stoletja so bile žrtve pokopane v neoznačenih grobovih, za katere so vedeli le sovjetski veljaki. Leta 1979 je amaterski zgodovinar odkril ostanke poročenega carskega para in njunih treh hčera, leta 1991 pa so, po razpadu Sovjetske zveze, grobove ponovno odprli. V okviru žalne slovesnosti, opravljene sedem let kasneje, ki so se je udeležili sorodniki Romanovih in takratni ruski predsednik Boris Jelcin, so ostanke umrlih ponovno pokopali, tokrat v družinsko grobnico v Peterburgu.

Po odkritju delnih ostankov okostja drugih dveh otrok, sicer šele leta 2007, je bilo pričakovano, da ju bodo pokopali k preostali družini. Vseh pet trupel je bilo primerno identificiranih in gensko preverjenih z DNK-testom, a pri omenjenima se je zapletlo. Ruska pravoslavna cerkev je dvomila v njuno gensko povezanost s preostalo družino. Zaradi dvomljivosti ju niso pokopali. Strpali so ju v škatlo in ju šele leta 2015 poslali cerkvi v nadaljnje preiskave.

Lani jeseni so preiskavo carjevega umora in njegove družine ponovno odprli, carja in carico pa spet izkopali, poročajo pri Town & Country. Vse od takrat potekajo žolčnerazprave med vlado in cerkvijo o tem, kdaj in če sploh, bodo družino Romanov pokopali v skupno grobnico ter jih, vsaj v smrti, ponovno združili.

A. L.