fbpx

Na Danskem brutalen porast različice omikron: Od petka do nedelje več kot 10-kraten!

Foto: epa

Na Danskem je prišlo do zaskrbljujočega porasta okužb z novo koronavirusno različico omikron, so danes sporočile danske oblasti. Po podatkih javnega zdravstvenega zavoda SSI se je število potrjenih primerov v 48 urah potrojilo. V petek so zabeležili 18 potrjenih in 42 domnevnih primerov, danes pa že 183 potrjenih primerov.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je pred tem v celotni Evropski uniji ter na Norveškem in Islandiji zabeležil le 182 primerov okužbe z novo različico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska velja za eno najnaprednejših evropskih držav pri prepoznavanju različnih različic novega koronavirusa. Pogosto hitreje odkrije več primerov kot sosednje države, kar pa ne pomeni nujno višje stopnje okužb.

Foto: epa

Vodja SSI je dejal, da je povečanje števila primerov okužbe z različico omikron kljub temu zaskrbljujoče. Dodal je, da “zdaj obstajajo verige okužb, v katerih se različica pojavi pri ljudeh, ki niso potovali v tujino ali bili v stiku s popotniki“. Različico omikron so doslej zabeležili v 17 državah EU in Evropskega gospodarskega prostora, je danes sporočil ECDC. “Večina potrjenih primerov je v preteklosti potovala v afriške države,” so zapisali na svoji spletni strani. Kljub temu je več držav EU in Evropskega gospodarskega prostora odkrilo primere brez epidemiološke povezave z območji, kjer je v skupnosti dokazan ali domnevno prisoten prenos različice omikron, kar kaže na to, da bi se lahko nova koronavirusna različica v teh državah nezaznavno prenašala v skupnosti, je še dodal ECDC.

Imunolog Ihan: Če bo omikron bolj nalezljiv, bo potrebna prilagoditev cepiv
Če se izkaže, da je nova različica koronavirusa omikron bolj nalezljiva in manj patogena, torej manj nevarna za človeka, bo to celo ugodno, je za STA pojasnil imunolog Alojz Ihan. Večja nalezljivost bo sicer najverjetneje terjala prilagoditev cepiv. Če bo omikron podobno nalezljiv kot delta, pa bodo zadostovali poživitveni odmerki trenutnih cepiv.

Imunolog in mikrobiolog dr. Alojz Ihan (Foto: STA)

Sara Kovač