fbpx

Na deset tisoče Romunov protestira proti pokvarjenim socialistom, ki želijo legalizirati korupcijo

Foto: Twitter

Več deset tisoč Romunov se je v nedeljo znova odpravilo na ulice, da bi izrazilo nasprotovanje predlogom za omilitev protikorupcijske zakonodaje. Zgolj v prestolnici Bukarešta se je po nekaterih ocenah zbralo med 15.000 in 25.000 ljudi. V središču kritik sta vodji obeh domov parlamenta, Liviu Dragnea in Calin Popescu Tariceanu. Romunsko vlado sicer vodi socialist Mihai Tudose, ki je bil v preteklosti obtožen plagiatorstva doktorske disertacije. 

Skoraj 40 civilno-družbenih skupin in dve sindikalni zvezi, ki so sklicali proteste, so v skupni izjavi opozorili, da je državo “prevzela politična mafija”. Zahtevajo umik predlagane zakonodaje, ki bi reformirala romunski pravosodni sistem in zmanjšala pooblastila uradu tožilstva za boj proti korupciji (DNA).

Kot je dejal eden od upokojencev, ki se je udeležil protestov, se pripravljajo zakoni, ki so v nasprotju z interesi Romunije, le zato, da bi rešili nekaj ljudi. V središču kritik sta vodji obeh domov parlamenta, Liviu Dragnea in Calin Popescu Tariceanu, ki sta trenutno v preiskavi. Dragnea pa je bil tudi že obsojen zaradi sodelovanja pri volilnih prevarah.

Levičarska romunska elita želi zaščititi samo sebe pred sodnim pregonom
Predsednik vlade Mihai Tudose je pod pritiskom zakonodajalcev napovedal vrsto ukrepov, s katerimi bi ublažili protikorupcijske zakone, preiskovalni organi pa bi bili pod močnejšim nadzorom vlade.

Foto: Twitter

Tokrat so se Romuni že drugič letos množično odpravili na ulice, da bi obranili obstoječe protikorupcijske zakone, piše STA. Februarski protesti so bili najbolj množični protesti v Romuniji po padcu komunističnega diktatorja Nicolaea Ceausescuja leta 1989, ljudje pa so zahtevali lustracijo vseh naslednikov komunistične elite, ki v Romuniji vlada celotno tranzicijo.

C. Š.