fbpx

Na stotisoče Romunov zahteva lustracijo korumpirane komunistične elite, ki vlada državi celotno tranzicijo

Foto: epa

Protestniki v Romuniji že sedem dni vztrajajo na trgih in ulicah proti koruptivni komunistični vladi, ki je hotela povsem legalizirati korupcijo. Kljub umiku zakona predsednik romunske vlade ne namerava odstopiti, zato protestniki vztrajajo še v večjem številu in še bolj zavzeto. Zahtevajo lustracijo vseh naslednikov komunistične elite, ki v Romuniji vlada celotno tranzicijo.

V Bukarešti potekajo največje demonstracije po koncu komunistične vladavine, ki jih je sprožila socialistična vlada romunskega premierja Sorina Grindeanuja. Kljub umiku izjemno sporne zakonodaje, ki je pomenila legalizacijo korupcije, protestniki nadaljujejo z zahtevami, naj vlada čim prej odstopi.

“Vladajoči so izjemno pokvarjeni in koruptivni. Prva stvar, ki so jo storili po prevzemu oblasti, je sprememba protikorupcijske zakonodaje in izničili 28 let boja proti korupciji,” je dejal eden od jeznih protestnikov na ulici in dodal, da si nihče ne želi nazaj obdobja, ko ni bilo nobenih posledic za organizirano krajo.

Protestniki zahtevajo lustracijo komunistov in pripadnikov tajne politične policije
Po poročanju nekaterih medijev je ulice Bukarešte zavzelo pol milijona ljudi, ki si želijo normalizacijo razmer v mladi demokraciji z bogato zgodovino. “27 let korupcije je bilo dovolj,” so odločni, saj si ne želijo več starih časov in vladavine preoblečenih komunistov in pripadnikov romunske komunistične tajne službe Securitate.

Romuni si želijo evropske normalnosti (foto: epa)

Romuni si želijo evropske normalnosti. (foto: epa)

“Prebudili so zavest spečega velikana in zdaj protestirajo že po vseh mestih, tudi v mojem domačem mestu na vzhodu Romunije so ljudje že na trgih in ulicah,” je povedal jezni 27-letni Romun za Guardian.

Premier Grindeanu je oblast prevzel šele decembra meseca s 46 odstotki prejetih glasov, vendar je odločen, da ne bo odstopil. Govori se, da naj bi predsednik vlade še ta teden žrtvoval svojega pravosodnega ministra, prav tako načrtujejo izpustitev 2500 zapornikov, ki so obsojeni na kazen, manjšo od petih let zapora.

Odsotnost lustracije ima svoje posledice
“Državo vodijo isti ljudje kot pred letom 1989, njihovi družinski člani in politični prijatelji,” je stanje v romunski politiki komentirala 32-letna Belinda in z žalostjo dodaja, da so v zadnjih petih letih vsi njeni prijatelji odšli s trebuhom za kruhom v tujino po boljše življenje. “Moja generacija mora zmagati in prinesti nekaj novega ali pa bo država za vedno izgubljena,” je še dodala neizogibno resnico.

Protestnika držita tablo z napisom: "Želimo si pro-evropske vlade." (foto: epa)

Protestnika držita tablo z napisom: “Želimo si proevropske vlade.” (foto: epa)

Korupcija je stalnica v javnih ustanovah
Romunija je po statističnih podatkih ena od najrevnejših držav v Evropi, prav tako na lestvicah korupcije zaseda najvišje mesto. Kot navajajo podatki, je kar 15 odstotkov romunskih politikov v policijski preiskavi ali pa so bili obsojeni. “Korupcija je nekaj, na kar smo se Romuni že navadili. Bojim se obiska v javni bolnišnici, saj moram za posvetovanje pri obisku plačati podkupnino, če želim priti na vrsto,” pa je razmere v zdravstvu opisala 36-letnica iz Bukarešte. Podobne razmere so tudi v javnem šolstvu, kjer so podkupovanja učiteljev in ravnateljev redna praksa, prav tako so izjemno koruptivni javni uslužbenci, ki vsakršne usluge dodatno zaračunavajo.

M. P.