Na Hrvaškem odmeva afera s pokvarjenim mesom v trgovinah

Foto: STA

V okviru akcije okrepljene kontrole mesa, ki so jo na Hrvaškem izvedli ta vikend, so v desetih distribucijskih centrih največjih trgovinskih verig na Hrvaškem ugotovili nepravilnosti v zdravstveni izpravnosti mesa. Hrvaška carina pa poroča, da je prišla na sled državljanu s hrvaškim potnim listom iz mesta Sekulići, ki je obdeloval in predeloval meso, ki ga predhodno ni registriral pri pristojnih organih kot to sicer narekuje zakon. 

Proti moškemu je bila izrečena ustna prepoved izvajanja neregistrirane dejavnosti obdelave in predelave mesa, Večernji list pa poroča, da bo proti odgovorni osebi vložen tudi nalog s strani prekrškovnega organa.

5 ton mesa bo uničenega
Veterinarska inšpekcija je na podlagi svoje pristojnosti ugotovila kršenje Zakona o higieni in mikrobioloških kriterijev za odpravo neposredne nevarnosti za hrano. Iz Carine so sporočili, da naj bi inšpektorji sprejeli odločitev, da bodo v skladu z varnim odstranjevanjem mesa živalskega izvora, meso uničili.

Ilegalna mesnica je bila odkrita s pomočjo carinskih uslužbencev Oddelka mobilne enote Zagreb, v sodelovanju z veterinarskimi inšpektorji iz Službe za veterinarsko inšpekcijo na hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo.

Prejšnji vikend v znamenju mesne afere
V okviru akcije okrepljene kontrole mesa, ki so jo na Hrvaškem izvedli med vikenom, so v desetih distribucijskih centrih največjih trgovinskih verig na Hrvaškem ugotovili nepravilnosti v zdravstveni izpravnosti mesa, zaradi česar bo to tudi uničeno, je poročal Jutranji list.

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić, ki je na začetku leta pričel z izvajanjem akcije kontrole mesa, je dejal, da so se pojavili celo primeri, ko so trgovci meso kateremu se je iztekel rok trajanja ali je bil tik pred iztekom, zamrznili, prepakirali in nato nanj dodali napis podaljšanja roka trajanja za obdobje dveh let.

N. Ž.