fbpx

Slabe novice: Na Hrvaškem ugotovljenih že 95 novih okužb!

Foto: epa

Na Hrvaškem so od srede zabeležili še najmanj 95 okuženih z novim koronavirusom. Gre za največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov. Največ novih primerov so zabeležili v Osiješko-baranjski županiji ter na območju Zagreba.

Regionalna televizija N1 je danes neuradno poročala, da je bilo od srede na Hrvaškem najmanj 70 oseb pozitivnih na testih za novi koronavirus, število pa je kmalu naraslo na 95.

V zadrski županiji so od srede potrdili štiri nove primere okužbe. Gre za tri osebe iz drugih držav ter hrvaško državljanko, ki je bivala v Sloveniji, so sporočili iz Zadra. Kot so poudarili, nobena izmed oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji vikend potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške.

Največ novih okužb so zabeležili v Osiješko-baranjsko županiji – 40. Od tega jih je 38 povezanih s samostanom v Đakovu, v katerem se okužbe širijo od nedelje. Okužbe so povezane z obiskom nekaj nun na Kosovu. Z virusom se je okužil tudi upokojeni đakovsko-osiješki nadškof Marin Srakić, v izolaciji pa sta njegov naslednik v đakovsko-osiješki škofiji, nadškof Đuro Hranić in pomožni škof Ivan Ćurić.

Novo žarišče se je pojavilo tudi v zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan, v kateri so s covidom-19 zboleli štirje zaposleni in 16 pacientov. Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili skupaj 32 okuženih.

V Primorsko-goranski županiji je devet novih primerov. V Istrski županiji imajo dva nova primera, med njima je en prišel s Švedske.

V zadrski županiji so v preteklih 24 urah potrdili okužbe trem osebam iz drugih držav ter hrvaški državljanki, ki je bivala v Sloveniji. Kot so poudarili, nobena od oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji vikend potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške.

Posamezne nove okužbe pa so zasledili v še šestih hrvaških županijah.

Uradno 227 okuženih
Na Hrvaškem je trenutno na zdravljenju je 227 zbolelih s covidom-19. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so skupno potrdili 2483 okužb. Ozdravelo je 2149 oseb, umrlo pa 107. Opravljenih je bilo skoraj 75 tisoč testiranj, v zadnjih 24 urah pa več kot 900, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem so od 18. junija zabeležili več kot 100 novih okužb. Večinoma je šlo za uvoz novega koronavirusa iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Zato so opolnoči znova uvedli obvezno 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo za vse potnike, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz BiH, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu.

Foto: epa

V sosedni državi ocenjujejo, da bo ta ukrep, ki ga imajo za upravičenega, škodil hrvaškem turizmu, ki računa tudi na turiste iz BiH in Srbije. Obenem pa menijo, da bodo na ta način zaščitili turistično sezono za turiste iz drugih evropskih držav. V turističnih agencijah pa pričakujejo, da ukrep za potnike iz omenjenih štirih držav ne bo veljaven čez celotno poletje.

Od polnoči so na Hrvaškem uvedli tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem prevozu. Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je v današnjem pogovoru na hrvaški televiziji napovedala možnost, da bodo kaznovali neodgovorne, ki ne bodo spoštovali določil o obvezni uporabi maske v javnem prevozu. Med drugim je napovedala, da bodo uveljavili omejitve za vstop potnikov tudi iz nekaterih drugih evropskih držav, za katere bodo ugotovili, da so prispevale k večjem številu okužb s koronavirusom na Hrvaškem.

Rok Krajnc