fbpx

Na Japonskem v pričakovanju novega vala okužb večajo število bolnišničnih postelj

Slika je simbolična (foto: EPA)

Japonska vlada je v pripravah na prihajajoči val okužb s sars-cov-2 pripravila na tisoče dodatnih bolnišničnih postelj. Na tak način se želijo izogniti situaciji iz lanskega poletja, ko so bili pacienti s covidom-19 prisiljeni ostati doma, čeprav so bili potrebni dodatnega kisika.

Čeprav imajo na Japonskem po poročanju AP najvišje število bolniških postelj na prebivalca, pa so v bolnišnicah imeli za bolnike s covidom zgolj peščico razpoložljivih mest v javnih, univerzitetnih in redkih zasebnih bolnišnicah. Da bi to spremenili, je država pripravila posebne subvencije za bolnišnice, ki bodo zdravile paciente s covidom.

Na Japonskem je sicer polno cepljenega 75,2 odstotka prebivalstva, kar je 94,6 milijona ljudi. Na višku zadnjega vala okužb sredi avgusta 2021 so beležili več kot 22 tisoč okužb na dan, trenutno pa se število novookuženih giblje okoli 200.

Oblasti zagotovile 9.000 dodatnih postelj

Majhne zasebne bolnišnice si ne želijo sprejemati pacientov s covidom-19, saj naj bi bili nezadostno pripravljeni za obravnavo takšnih bolnikov, ravno tako pa se soočajo s pomanjkanjem osebja in stroški zdravljenja. V nekaterih prefekturah so to rešili na način, da v manjših zasebnih bolnišnicah poteka rehabilitacija pacientov, ki so preboleli covid-19.

Nov vladni načrt predvideva 9.000 dodatnih postelj za paciente s covidom-19. Izkazalo se je namreč, da je 28.000 postelj občutno premalo, zaradi česar so med zadnjim valom okužb sredi avgusta številni oboleli bili prisiljeni ostati doma, čeprav bi potrebovali zdravniško oskrbo. Vlada bo ravno tako podvojila kapacitete v zasilnih bolnišnicah na 3.400 mest in povečala število mest v hotelih, kjer bodo lahko bivali pacient z blažjo obliko bolezni na 61 tisoč sob.

Japonski premier Kišida Fumio (foto: EPA)

“Pomembno je pričakovati najhujši možni scenarij in sprejeti konkretne ukrepe za pripravo na prihodnje naraščanje okužb,” je povedal japonski premier Fumio Kišida in poudaril, da je izrednega pomena vzpostaviti proces preprečevanja, zaznave in zgodnjega zdravljenja bolezni s pomočjo cepiva, testiranja in tablet. Japonski premier se je zavezal, da bodo v državi z decembrom začeli s cepljenjem s poživitvenim odmerkom za posameznike, ki so se cepili pred osmimi meseci.

Vlada bo ravno tako zagotovila 1,6 milijona odmerkov tablet za zdravljenje covida-19. Tablete naj bi bile namenjene pacientom z lažjo obliko simptomov, za katere se pričakuje, da bodo bolezen preboleli doma. Oblasti načrtujejo postopno širitev družbenih in ekonomskih aktivnosti, a za zdaj ostajajo previdni glede sproščanja omejitev za tuje turiste.

Ivan Šokić