fbpx

Na Nizozemskem prisiljeni v odpoklic 600 tisoč nefunkcionalnih medicinskih kitajskih mask

Foto: epa

Nizozemska vlada je bila primorana odpoklicat 600 tisoč medicinskih mask, ki so jih naročili na Kitajskem, ker se je izkazalo, da imajo maske defektne filtre.

Nizozemska je na Kitajskem naročila 1,3 milijona kirurških zaščitnih mask namenjenih zdravstvenem delavcem in pacientom okuženim z wuhanskim koronavirusom covid-19.

Maske, ki so v državo prispele 21. marca 2020 so se izkazale za defektne, saj imajo slabe membrane, zaradi česar naj bi po poročanju Breitbarta bile neuporabne za preprečevanje širitve koronavirusa. Maske so v desetih dneh že razdelili po bolnišnicah po celi državi, a zaenkrat ni znano, če je zdravstveno osebje že začelo uporabljati slabe kitajske maske.

“Če te maske ne tesnijo kakor morajo, lahko delci virusa enostavno pridejo skozi. Jih ne uporabljamo. To ni varno za naše ljudi,” je za nizozemsko nacionalno televizijo NOS povedal eden od zdravstvenih delavcev.

Nizozemka je ob tem opozorila, da so make prispele iz Kitajske imele pravilne pravilne EU certifikate kakovosti, kar naj bi pomenilo, da ustrezajo evropskih zdravstvenim standardom, a inšpekcija je odkrila, da temu ni tako. Omenjene maske se po trditvah tiskovnega predstavnika nizozemskega Ministrstva za zdravje, socialne zadeve in šport “ne prilegajo dobro obrazu in imajo membrane, ki ne funkcionirajo pravilno.”

Nefunkcionalna kitajska zdravstvena oprema tudi v Španiji in Češkem
Nefunkcionalne zaščitne maske je pred Nizozemsko prejela tudi Španija, ki je pri Kitajcih naročila za 432 milijonov evrov zdravstvenih potrebščin in opreme. Testi, ki so jih prejeli Kitajcev zgolj v 30 odstotkih primerov pravilno identificirajo okužbo s covid-19, Češka, ki je za 300 tisoč setov za testiranje Kitajcem plačala 1,83 milijona evrov ugotavlja, da testi rado kažejo lažne pozitivne in lažne negativne rezultate. Z drugimi besedami, kitajski testi so absolutno neuporabni.

Na Nizozemskem imajo po zadnjih podatkih 11.817 okuženih s covid-19 in 864 smrti. 250 ljudi naj bi si do sedaj opomoglo. Številke za Evropo pa so po številu okuženih presegle 393 tisoč, število umrlih pa 24 tisoč.

Ivan Šokić