Na Nizozemskem zaradi prikrivanja kriminala med prosilci za azil in zavajanja parlamenta moral odstopiti državni sekretar s pravosodnega ministrstva

Osramočeni nizozemski državni sekretar Mark Harbers (vir: twitter)

Nizozemski državni sekretar za pravosodje in varnost je bil prisiljen odstopiti zaradi manipulacij z vladnim poročilom o kriminalu med migranti, v katerem so prikrivali težke zločine, kot so posilstva in umori.

Nizozemski državni sekretar Mark Harbers je bil v torek prisiljen v odstop, potem ko je na Nizozemskem odjeknila novica o manipulacijah s statistiko o kriminalu med migranti.

Harbers je po poročanju Breitbarta prevzel polno odgovornost za zavajanje nizozemskega parlamenta v zvezi z omenjenim poročilom. Omenjeni dokument je namreč vseboval statistiko zabeleženih zločinov, za katere so bili osumljeni prosilci za azil. V poročilu je bilo navedeno število različnih prekrškov, kot sta kraja in žeparstvo, medtem ko so resnejše zločine, kot so umor, spolna zloraba otrok in posilstvo, enostavno zmetali v isti koš in jih navedli zgolj kot “drugo”.

Skoraj polovica prosilcev za azil kriminalcev iz varnih držav
Po poročanju Telegraafa se je izkazalo, da je v kategoriji “drugo” zajetih okoli tisoč primerov, med katerimi je 79 spolnih napadov, 51 težkih napadov, 31 poskusov umora in uboj. Statistika je ravno tako pokazala, da so prosilci za azil iz varnih držav, kot sta Maroko in Alžirija, osumljeni za skoraj polovico od 4.600 incidentov, navedenih v poročilu.

Nizozemski premier Mark Rutte je ob odstopu Harbersa izrazil obžalovanje. “Politika je lahko kruta. Spoštujem odločitev o odstopu državnega sekretarja Harbersa … A je izredno nesrečno, da se mora kabinet posloviti od tako talentiranega in predanega liberalca.” Rutte je tako kot Harbers iz Ljudske stranke za svobodo in demokracijo (VVD), ki se ima za desnosredinsko.

Harbers je bil v odstop prisiljen zaradi kritik vodje Stranke za svobodo Geerta Wildersa, ki je manipulacije pravosodnega ministrstva označil kot primerne za “mafijsko tolpo”. Nizozemski mediji so Harbersov odstop označili kot hud udarec za stranko VVD, ki je že marca utrpela hud poraz na provincialnih volitvah, na katerih je kot najmočnejša stranka slavil evroskeptični Forum za demokracijo.

Ivan Šokić

 • soc

  Ne glede kako očitno zavožena je, na Nizozemskem je demokracija še vedno. Z odgovornostjo za napačne, neetične ali nezakonite poteze vred. V Sloveniji kak notranji minister (ne sekretar!), ki odkrito laže o varovanju meje, niti pod razno ne razmišlja o odstopu. Razen če mu bodo ponudili sinekuro na Telekomu.

 • bojan

  Takemu se lahko reče gnoj

  • xtc

   Ne kriminalec,ker prikriva kazniva dejanja.

 • xtc

  No realno gre za anarholiberale ne desničarj,nadalje prikrivanje kriminala je kaznivo dejanje,ne samo,da je odstopil,moral bi v kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja prikrivanja kriminala in pasti bi moral tudi njegov vladni šef,ker je dopuščal ta dejanja.

 • Nata

  Jojmene. . . . jojmene. . . . . . potemtakem bo pa potrebno zamenjati tri četrtine EU politikov !! Kaj pravite, ali potrebujejo kakšno babico, ki rada čivka ??
  Pa še gospo Vero, pa Gorenjko, pa Marto, pa Slovenko, pa Olgo, pa Steiermark, pa Nšoči, pa . . . . . oprostite moje dame , ker sem katero pozabila napisat . . . . . .bi vzela s seboj !!
  Naredile bi tak kažin, da bi vsi Afričani zbežali nazaj v Afriko !!

 • althar

  Kdaj bodo iz istega razloga začeli odstopati naši ministri in drž. sekretarji?

  Vprašanje je seveda retorično :)

 • skorpijon93

  multikulturni, liberalni in odprti nizozemski pa se res obrestuje ni kaj ! izgubljena država , polna priseljencev, muslimanov imajo 7 % po zadnjih podatkih , v večjih nizozemskih mestih domačini postajajo manjšina,niso daleč od belgije. švedske, nemčije
  pa še nekaj ; na nizozemskem je po podatkih eurostata pod pragom revščine 13,2 % prebivalcev v letu 2017, še leta 2013 je bilo pod pragom revščine 10 % nizozemcev, tudi nizozemska ni več kar je bila, socialna varnost je vse manjša, na drugi strani pa priseljencev VSE več

 • garfi

  POZOR – POVEJ NAPREJ – STOP ISLAMU IN UVOZNIKOM
  DOL S kućan-soros strankami NA VOLITVAH V NEDELJO !!!
  TO SO: lmš-sd-l-desus-smc-bratušek-jelinćić-nsi-itd
  SVOBODA EVROPI IN SLOVENIJI

 • cosmosjasnovidec

  Odstop brez vsaj zaporne kazni ne pomeni temu kretenu nič.
  Zaradi muslimanske golazni bi mu morali soditi ter ga javno obesiti na glavnem trgu za primer drugi lopovski levaški drhali.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!