fbpx

Na Otoku je vsaj 3.000 džihadistov, ki čaka na primeren trenutek, da zada udarec zahodnem načinu življenja

Foto: iStock/epa

V luči nedavnega terorističnega napada, v katerem je življenje izgubilo 22 ljudi, je vsekakor skrb vzbujajoče dejstvo, da se v Veliki Britaniji nahaja več kot 3.000 džihadistov, kar posledično vpliva na potrebo po večji intenziteti delovanja varnostnih služb v državi. Vohuni in protiteroristična policija delajo vse, kar je v njihovi moči, za nadzor poplave osumljencev, od katerih je večina radikaliziranih moških in žensk v njihovih najstniških in dvajsetih letih starosti. 

Okrog 850 Britancev naj bi se odpravilo v tujino in se odšlo boriti v imenu teroristične skupine Islamska država v Siriji in Iraku. Glede na to, da teroriste vedno bolj potiskajo iz zasedenih območij, skrajneži z britanskim potnim listom vedno bolj bežijo v Veliko Britanijo. Kljub temu, da je bilo več kot 100 borcev ubitih v bojih, pa se jih je več kot polovica vrnila z bojnimi izkušnjami in usposobljenih za uporabo razstreliv in strelnega orožja. To pri oblasteh vzbuja strah, da bi lahko sprožilo novi val napadov.

Mark Rowley, zadolžen za protiterorizem, je povedal, da so varnostne službe v zadnjih štirih letih preprečile najmanj 13 načrtovanih napadov. Poplava novih džihadistov je britanske varnostne službe privedla do prelomne točke zaradi pomanjkanja usposobljenih kadrov, saj je za 24-urno spremljanje enega osumljenca potrebnih kar 30 uslužbencev.

Radikalizaciji podležejo tudi žene in otroci borcev
Džihadisti v Veliki Britaniji so velikokrat prek spleta nagovorjeni, naj izvedejo samotarske napade z noži in s pomočjo osebnih vozil. Srhljivo poročilo pa je med drugim razkrilo, da se pogosto zgodi, da tudi ženam in otrokom borcev Islamske države v Siriji operejo možgane in jih nagovorijo k izvedbi terorističnih napadov, tudi potem, ko se vrnejo domov. Europol svari, da številni povratniki predstavljajo resno nevarnost, saj so bili radikalizirani in usposobljeni za izvajanje ekstremne oblike nasilja.

Foto: iStock

V letih 2016 – 2017 je bilo kar 380 aretacij povezanih s terorizmom, za primerjavo z 12 meseci prej, ko je bilo teh 307, kar kaže na porast za okrog 25 odstotkov. Protiteroristična enota policije je okrepila število aretacij po tem, ko je v muslimansko vero spreobrnjeni terorist Khalid Masood ubil štiri pešce na Westminstrskem mostu, potem pa do smrti zabodel še policista. Podatki Scotland Yarda pa razkrivajo, da je bilo v zadnjih treh letih 386 obsodb povezanih s terorizmom.

Na Otoku je vsaj 3.000 verskih fanatikov
Kljub temu, da naj bilo na Otoku vsaj 3.000 fanatikov, pa se je po navedbah Daily Maila po zaslugi pritiskov liberalnih demokratov le sedem ekstremistov znašlo pod posebnimi protiterorističnimi in preiskovalnimi ukrepi, ki policiji in MI5 pomagajo pri zagotavljanju varnosti, preden je zbranih dovolj dokazov za kazenski pregon fanatikov in za njihovo deportacijo, saj jim omogočajo omejitev njihovega gibanja. Za lažjo primerjavo, nekaj mesecev po napadih v Parizu leta 2015 je v Franciji skoraj 400 ljudi pristalo v hišnem priporu.

Foto: epa

Krčenje ozemlja Islamske države botruje k okrepljeni propagandi
Kot v času srednjeveških inkvizitorjev, spreobrnjenci v islam vidijo satana in nadnaravna bitja povsod in v vsem. V Siriji in Iraku verska policija veliko pozornosti namenja najstnikom, ki so veliki ljubitelji glasbe heavy metal, saj za to menijo, da je delo hudiča. Ženske pa obravnavajo kot sumljive same po sebi, zato si morajo prekriti obraz in nositi tančico, prav tako ne smejo zapustiti doma brez spremstva.

Zdaj, ko se ozemlje Islamske države vztrajno krči, njena propaganda vedno bolj poziva podpornike, naj udarijo proti nevernikom. Islamisti verjamejo, da zahodni način življenja predstavlja veliko grožnjo in je njihovo poslanstvo, da ga izkoreninijo kakor hitro bo to mogoče. Pri tem ne izbirajo sredstev, kot lahko vidimo na podlagi nedavnega napada, saj je bil ta brez kakršne koli milosti usmerjen na ničhudega sluteče otroke.

N. Ž.