fbpx

Na Otoku strah, da člani največje britanske džihadistične teroristične mreže izvedejo nove teroristične napade

Foto: YouTube/epa

Britanski vohuni še vedno zasledujejo člane največje britanske džihadistične teroristične mreže, ki je spodbudila napad džihadista Salmana Abedija, ki je kosil smrt na pop koncertu v dvorani Manchester Arena pred enim letom. The Sun je prvič javno identificiral povezave med vsemi 18 člani islamistične skupine, ki sejejo smrt in predstavljajo uničenje za ves svet. Med njimi se je poleg Abedija znašel tudi eden vodilnih članov Islamske države, ki je odgovoren za rekrutiranje novih pripadnikov. 

Usoda številnih džihdistov še vedno ostaja negotova, saj strokovnjaki svarijo, da je veliko ekstremistov preživelo na bojiščih na Bližnjem vzhodu. Zato obstaja velika nevarnost, da se bodo ti vrnili in sprožili nove napade. Nekdanji vodja britanskega urada za boj proti terorizmu Chris Phillips je opozoril: “Varnostne službe so zelo zaskrbljene, da bi se zavezniki Abedija vrnili, precej težko jih bo namreč pri tem ustaviti.” 

Ob tem Phillips opozarja, da so skrajneži pričeli uporabljati nove tehnike. “Če so ti preživeli, se lahko neopazno vrnejo nazaj, kot so se do sedaj že mnogi. Velika verjetnost je, da bo prej ali slej eden od borcev, ki so se borili v Siriji in Iraku, zakrivil množični umor, saj skrajneži ne morejo biti pod nenehnim nadzorom.”

Mrežo tvori 18 skrajnih članov
The Sun je med drugim razkriva, da je bil en član mreže nedavno zaprt na Danskem s pomočjo angažmaja britanskih varnostnih služb, medtem ko drugi še čaka na sojenje. Vseh 18 članov iz južnega dela Manchestra je povezanih na podlagi prijateljskih in skupnostnih povezav. Abedi, ki je bil radikaliziran s strani te skupine in povezav z Libijo, se je odločil za napad tistih, za katere je navajal, da so sovražniki islama. Pri tem se je usmeril na nedolžne moške, ženske in otroke, ki so se lani udeležili koncerta pop zvezde Ariane Grande.

22-letni terorist je detoniral doma narejeno bombo, s katero je ubil 22 nedolžnih ljudi. Med žrtvami so bili tudi  komaj 8-letna Saffie Roussos, 18-letna Georgina Callander, 26-letni John Atkinson, 14-letna Nell Jones in 15-letna Olivia Campbell. Lanskoletni napad predstavlja prvi samomorilski napad na tleh Velike Britanije po bombnih napadih v Londonu leta 2005. Po napadu se je marsikdo vprašal, kako je mogoče, da lahko tako mlad moški, ki je odraščal v Manchestru, povzroči takšno uničenje.

18-letna Georgina Callander (levo) in 8-letna Saffie Roussos (Foto: Facebook)

Pri tem je potrebno zavedanje, da se je pot do izvedbe samomorilskega napada pričela veliko let prej na podlagi družinskih povezav z libijskimi borci in omrežjem džihadistov, ki je bilo formirano v južnem Manchestru. Obstaja predvidevanje, da naj bi usoda dveh članov skupine, Raphela Hosteya in Abdalraoufa Abdallaha, deloma vodila Abedija k izvedbi saomomorilskega napada v Manchestru. Oba sta bila namreč njegova bližnja prijatelja, ki sta ga pobližje seznanjala z islamom. Policija pa trenutno čaka na odziv libijskih oblasti glede izročitve 20-letnega Abedijevega brata Hashema, ki bi se lahko soočil z obtožbami v povezavi z napadom v Manchestru.

N. Ž.