fbpx

Na Otoku z drakonskimi ukrepi v zamejitev širjenja okužb z wuhanskim koronavirusom

Britanski minister za zdravje Matt Hancock (foto: EPA)

Od 26. decembra 2020 bo še več milijonov Britancev padlo v tako imenovano 4. stopnjo omejitev katerih namen je zajeziti nadaljnjo širitev wuhanskega koronavirusa. Po Londonu bodo omejili gibanje tudi v Sussexu, Oxfordshiu, Suffolku, Norfolku, Cambridgeshiru, večih predelih Essexa in okrožju Waverley v Surryju.

Trenutno se v Angliji nahaja 18 milijonov ljudi, ki so podvrženi koronaukrepom 4. stopnje, zaradi česar jim ni dovoljeno zapustiti domov brez “upravičenega razloga”. Prejšnji teden so oblasti 4. stopnjo ukrepov razglasili za več območij na jugu Anglije, vključno z Londonom. Razlog za uvedbo drakonskih omejitev je odkritje novega seva wuhanskega koronavirusa, ki naj bi se širil po območju.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je v sredo, 23. decembra 2020 na novinarski konferenci napovedal, da bodo tudi drugih krajih v Veliki Britaniji razglašeni ukrepi 4. stopnje, kar po poročanju RT pomeni zaprtje restavracij, kavarn in barov. Ravno tako je prepovedano srečevanje notri s komerkoli, ki ni član istega gospodinjstva.

Zaostrovanje ukrepov po celotni državi
V 3. stopnjo ukrepov proti koronavirusu bodo padli Bristol, Gloucestershire, Somerset, Swindon, otok Wight, New Forst, Northamtonshire, Cheshire in Warrington. Cornwall in Herefordshire pa so dvignili stopnjo ukrepov na 2. nivo. Do zadnje zaostritve ukrepov je v Združenem kraljestvu prišlo potem, ko so v sredo potrdili 39.237 novih primerov, kar je nov rekord od začetka pandemije v Združenem kraljestvu. Našteli so še 744 smrti zaradi covida-19, zaradi česar je število umrlih zaradi wuhanskega koronavirusa v Veliki Britaniji preseglo 69 tisoč ljudi.

Image

Podatki, ki kažejo izjemen porast okuženosti prebivalstva.

“Preprosto ne moremo imeti božiča, ki si ga vsi želimo,” je povedal Hancock in poudaril, da je vitalnega pomena, da se pravočasno odzovejo na novo stanje.

Ob tem so v Veliki Britaniji potrdili odkritje še enega nove variacije wuhanskega koronavirsa, ki so ga poimenovali 501.V2. Ta sev naj bi prinesli turisti, ki so se v Združeno kraljestvo vrnili iz Južnoafriške republike. Vlada je iz tega razloga prekinila vse lete iz JAR.

Ivan Šokić