fbpx

Na Poljskem je volčje krdelo napadlo gozdarja, ki sta se ubranila z motornimi žagami

Trop volkov na robu gozda. (Foto: Pixabay)

Župan mesta Brzozów je zaprosil generalnega direktorja za varstvo okolja za privolitev odstrela volkov na območju občine, kjer je pred dnevi gozdarja, napadel trop volkov. Kot je ob tem pojasnil občinski uradnik Brzozowa Waldemar Och, župan svoj predlog utemeljuje na podlagi ogroženosti življenj in zdravja lokalnih prebivalcev.

Kot so še pojasnili na občini, volkovi ogrožajo tudi osebe, ki delajo na območju. Še posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se je napad na gozdna delavca zgodil v bližini učne poti. To pa ni prvi tovrsten primer v obdobju te zime. Zveri so se namreč že večkrat nevarno približale stanovanjskim objektom. Dokazi za to so videoposnetki, fotografije in obgrizeni psi ter gozdna divjad. Na potrebo po redčenju populacije volkov opozarjajo tudi gozdarji, poroča Polska Agencja Prasowa

Župan si sicer prizadeva “očistiti” območja, ki jih obiskujejo lokalni prebivalci. Eden zadnjih napadov volčjega krdela na dva sekača je tako pretresel lokalno javnost, da je stvar vzela resno. Moška naj bi se več kot deset minut branila z motornimi žagami pred nasilnimi zvermi. Eden izmed njiju je ob tem dejal, da sta ga dva volkova napadla od spredaj, tretji pa od zadaj. Na pomoč mu je priskočil kolega. Napadena sta prižgala motorni žagi in z njima odganjala volkove. Zveri so ves čas napada renčale.

Zemljevid prikazuje kraj na Poljskem po imenu Brzozow, kjer je do napada volkov prišlo. Gre za gozdnato in hribovito območje Karpatov ob meji med Ukrajino in Slovaško. (Foto: Google)

V zadnjih tednih so se pojavili jasni znaki, da se v okolici Brzozowa nahajajo volkovi, ki se ljudi ne bojijo. V okolišu bi se lahko nahajalo med 28 in 30 volkov. Vendar pa lahko odločitev glede odstrela volkov poda zgolj generalni direktor za varstvo okolja. V Podkarpatski pokrajini, kjer se Brzozów nahaja, v skladu z lanskimi ocenami gozdarjev prebiva preko 500 volkov. 

Gozdni delavec z motorno žago. Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

V tej regiji pa ne živijo zgolj volkovi, marveč tudi bolj eksotični zobri. Zober (Bison bonasus) je evropski bizon, ki je bil prvotno razširjen v gozdovih Evrazije pa tudi severne Afrike. Poleg ameriškega bizona je ena od dveh še živečih vrst bizonov. Ima ogromno, kar do 3,5 metra dolgo telo, v višino pa lahko zraste do 2 metrov in tehta do ene tone. Kožuh je temno rjave barve. Sprednji del telesa je poraščen z dolgo dlako, zadnji pa z nekoliko krajšo. Ima tudi široko glavo ter bradico.

V Podkarpatski regiji najdemo tudi križance med nižinskimi in kavkaškimi zobri
Tako samci kot tudi samice imajo kratke, ukrivljene roge. Živi v čredah, dejaven pa je tako podnevi kot tudi ponoči. V začetku 20. stoletja je bil skoraj iztrebljen, a so bile iz primerkov v živalskih vrtovih vzgojene nove črede. Danes obstaja okoli tisoč primerkov, nekaj pa jih znova prebiva v divjini. Poleg vzreje novih čred zobrov pa so na Poljskem ustvarili še t. i. žubrona, križanca med zobrom in domačim govedom. Poleg čistokrvnih nižinskih zobrov obstajajo tudi križanci med podvrstami zobrov. Gre za potomce kavkaškega zobra ter samic iz živalskih vrtov, po izvoru iz Beloveške pušče.

Foto: epa

Domen Mezeg