fbpx

Na poti iz Poljske papež na letalu z novinarji o islamu in terorizmu

Foto: epa

Papež Frančišek je sinoči sklenil svoj obisk Poljske in se na letalu srečal z novinarji. Ni bilo lahkih tem; odgovarjal je na vprašanja o terorizmu in islamu, o preiskavi avstralskega kardinala Georgea Pella glede pedofilije ter mladih in njihovem odnosu do preteklosti, starih staršev in starejših.

Večji del njegovega pogovora je bil posvečen vprašanju terorizma in islama. Poudaril je, da islama ne gre enačiti s terorizmom. »Ne želim govoriti o islamističnem nasilju, kajti vsak dan, ko odprem časopis, vidim nasilje tudi v Italiji”, je dejal Frančišek. “Če govorim o islamističnem nasilju, moram tudi o krščanskem.”

Stopil je tudi v bran svoji odločitvi, da ob obsodbi brutalnega umora katoliškega duhovnika, ki sta ga prejšnji teden na severu Francije izvedla džihadistična skrajneža, ni izrecno omenil islama. “V skoraj vsaki religiji je vedno manjša skupina fundamentalistov. Tudi mi jih imamo,” je poudaril argentinski papež.

Kjer je bog denar …
“Terorizem raste tam, kjer je na prvem mestu bog denarja in kjer ni drugih možnosti,” je dejal Frančišek. “Koliko mladih Evropejcev smo pustili brez idealov, brez dela, zato se obračajo k mamilom, alkoholu in se pridružujejo fundamentalističnim skupinam,” je še opozoril.

Foto_ epa

Foto_ epa

Papež Frančišek: “Rad se pogovarjam z mladimi”
Obsežna tema papeževega pogovora na letalu so bili tudi mladi. Papež Frančišek je poudaril, da rad prisluhne mladim in se z njimi pogovarja. “Vedno me postavijo v težave, saj mi povejo stvari, na katere nisem nikoli pomislil«, je dejal sveti oče. Prepričan je namreč, da so mladi naša prihodnost, treba pa je povezati preteklost in prihodnost.

»Zato tako poudarjam dialog med mladimi in starimi starši, kajti tudi mi lahko mladim damo našo izkušnjo: oni naj začutijo preteklost, zgodovino, naj prevzamejo nase in jo peljejo naprej s pogumom sedanjosti«, je dejal Frančišek. Poudaril je, da bi se mladi in starejši morali učiti drug od drugega.

O domnevni pedofiliji kardinala Pella ne želi soditi
Na vprašanje o dogajanju v Turčiji je dejal, da še vedno proučuje situacijo in ne more dati jasnega stališča, dokler ne bo sam prepričan v vse informacije, ki prihajajo do njega. Prav tako se še ni želel izreči o preiskavi avstralskega kardinala Georgea Pella glede pedofilije. Dejal je, da bo svoje mnenje povedal po izrečeni sodbi sodišča, saj bi bila vsaka beseda prej neutemeljena.

V. V., Radio Vatikan