fbpx

Papež obiskal Auschwitz in molil za žrtve nacističnega terorja

Poklon žrtvam (foto: epa).

Poleg večernega križevega pota z mladimi SDM je imel papež Frančišek danes na programu tudi obisk taborišča Auschwitz-Birkenau. Na tem mestu je bilo med letoma 1940 in 1945 ubitih več kot milijon in pol ljudi.

Papež Frančišek, ki se ob svetovnem dnevu mladih mudi na večdnevnem obisku na Poljskem, je danes obiskal nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Na prizorišču grozljivih spominov se je v tišini poklonil žrtvam nacizma, med katerimi je bilo največ Judov. Srečal se je tudi z nekaterimi preživelimi in tistimi, ki so Jude med vojno reševali. Med njimi je bila Helena Dunicz Niwinska, stara 101 leto, ki je igrala violino v orkestru v koncentracijskem taborišču.

Papež Frančišek se je najprej zaustavil pred t. i. zidom smrti, kjer so nacisti izvrševali usmrtitve s streljanjem. Zid je bil jeseni 1943 sicer porušen, a tri leta kasneje, ko se je porodila zamisel o muzeju, ponovno rekonstruiran. Papež je pred zidom prižgal svečo in s sklonjeno glavo tiho molil, nato pa obiskal celico, v kateri je bil poljski duhovnik in svetnik Maximilian Kolbe, ki je umrl v Auschwitzu. Frančišek je bil sicer že tretji papež, ki je obiskal Auschwitz, za Janezom Pavlom II. in Benediktom XVI.

Foto: epa

Foto: epa

Na dogodke v času nacizma je papež posredno spomnil že med poletom na Poljsko, kamor je dopotoval v sredo. Poudaril je, da je svet danes v vojni, vendar ne verski.

Koncentracijsko taborišče Auschwitz je sestavljeno iz treh glavnih taborišč in do 50 manjših. Ime izhaja iz nemškega imena za poljski kraj Oświęcim, ki se nahaja okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. V začetku leta 1940 so nacisti tukaj zgradili nekaj koncentracijskih taborišč in taborišče za iztrebljanje. Taborišča so bila glavni element v pripravah na holokavst, ki je terjal okoli milijon in pol žrtev, od katerih je bilo več kot 90 odstotkov Judov.

Sveti oče bo danes obiskal tudi pediatrično bolnišnico v Krakovu Gre za največjo pediatrično bolnišnico na jugu Poljske. V petih desetletjih delovanja se je v njej zdravilo že preko 900 tisoč najmlajših pacientov. Ustanovo je leta 1991 obiskal tudi sv. Janez Pavel II. Njegove relikvije so hranjene v kapeli, kjer poleg vsakodnevne svete maše poteka 24-urna adoracija Najsvetejšega.

V velikem krakovskem parku Blonia, kjer poteka srečanje katoliške mladine z vsega sveta, svetovni dan mladih, pa bo nocoj potekal križev pot.

Vesna Vilčnik