fbpx

Na prepolni plaži ubit balkanski kralj prostitucije: Več kot 3000 deklet je prodal v suženjstvo na javnih dražbah, 20 najlepših pa zadržal zase

Foto: youtube

Dilaver Bojku, poznan tudi po svojem vzdevku Leku, je bil ubit pred svojo kavarno v Strugi na plaži Akva blu na Ohridskem jezeru. Bojku je bil vpleten v nezakonito prostitucijo, v ponedeljek pa so mu poslali naboj v glavo.

Razvpiti Makedonec je bil vodja kriminalne mreže, ki se ukvarja s trgovanjem z belim blagom, nekdanji ameriški veleposlanik v Makedoniji Lawrence Butler pa Dilaverja opisuje kot “najbolj znanega državljana Makedonije”. Njegove nezakonite posle sta zadnje čase preiskovala tudi FBI in Interpol ter ugotovila, da jih je vodil kar iz okolice mesta Struga, natančneje iz vasi Velešta. V tej vasi je leta 2006 potekala tudi dražba deklet, ki so jih ugrabili ali jih tja pod pretvezo zvabili z Balkana in iz držav nekdanje Sovjetske zveze ter jih nato prodali naprej v suženjstvo.

Bojku je bil nadzornik dveh glavnih smeri, po katerih so ženske nezakonito uvozili v Makedonijo iz Moldavije, Romunije in Ukrajine, in sicer je ena pot potekala iz Bolgarije, druga pa iz Albanije. Obe poti pa sta imeli isti končni cilj – vas Velešta, ki se je tako spremenila v kraj z največjim številom prostitutk v državi.

Za prodajo imel ves čas med 200 do 250 deklet
Po navedbah hrvaškega portala Jutarnji je imel Bojku ves čas pri sebi med 200 in 250 deklet, ki so bila pripravljena za prodajo. Ob sebi pa je zadržal 20 najlepših, ki jih je nato ponujal v svojem baru Ekspreso. Po tem, ko so se “iztrošile”, pa jih je prodal naprej na Kosovo, kjer je ta posel še bolj dobičkonosen kot v Makedoniji. Dekleta so živela v najhujših možnih pogojih, prodane pa so bile med 1.500 in 5000 evrov.

Je res opustil nezakonite posle?
Makedonska policija ocenjuje, da je Bojku v prodajo posredoval okrog 3000 žensk, proti njemu pa je policija v letih 1979 do 2001 vložila 17 kazenskih ovadb zaradi prekupčevanja. Prav tako je bil večkrat aretiran, vendar je bil samo leta 2002 obsojen na zaporno kazen, a mu je takrat uspelo pobegniti zaradi povezav v makedonski policiji. Potem je pobegnil v Črno goro, vendar je bil že decembra 2003 obsojen na štiri leta zaradi zvodništva. Po prestani zaporni kazni se je domnevno ukvarjal z zakonitimi zadevami s področja turizma in gostinstva. Ali so bili njegovi posli zares zakoniti, pa bo pokazala preiskava v zvezi z njegovim umorom.

V bolnišnici so le potrdili njegovo smrt
Srbski Blic pa poroča, da je bil Bojku umorjen pred obiskovalci plaže Ohridskega jezera – menda je bila plaža kar “prepolna”. Dobil je strelne rane v glavo, nato pa so ga prepeljali v bolnišnico v Strugi, kjer so lahko le še potrdili njegovo smrt. Bojku je bil sicer zadnjih 15 let poznan kot “balkanski kralj prostitucije”, svoje “znanje” pa je širil tudi čez mejo, saj je bil tudi eden od vodij albanske mafije.

57-Bojku je bil najverjetneje ubit zaradi krvnega maščevanja, pišejo balkanski portali. To potrjuje tudi dejstvo, da je bil ustreljen v glavo, natančneje v čelo, kar pred svojim gostinskim lokalom ob priljubljeni plaži. Spregovorili pa so tudi očividci, ki so razkrili, da je do njega pristopil zamaskiran moški in ga ustrelil neposredno v čelo, nato pa sedel na motor in se odpeljal neznano kam. Vse kaže, da je bil na delo profesionalni morilec. Makedonci pa so prepričani, da je Bojkutu sodil oče umorjenega 23-letnega fanta Sitema Istrefija, razlog je torej krvno maščevanje. Omenjeni 23-letnik je bil ubit zaradi koncesije, saj se je tudi njegova družina borila, da dobi na tem delu plaže Ohridskega jezera koncesijo, v zvezi s tem pa se je Istrefijeva družina dvakrat srečala z Dilaverjevo družino. Spor se je zaostril 13. decembra 2015 v naselju Ezerski lojza pred Strugo, a je prišlo do streljanja, v katerem je bil Sitem ubit, njegov brat Prentim pa huje ranjen. Hudo ranjen je bil tudi Dilaverov brat, 45-letni Baškim Bojku, ki je zdaj v zaporu, medtem ko je Dilaverov sin Ermin še vedno na begu.

 

M. S.