fbpx

Na regionalnih volitvah v Italiji še naprej zmaguje Salvinijeva desna koalicija!

Vodja Lige Matteo Salvini (foto: EPA)

V nedeljo, 20. septembra 2020, so Italijani glasovali o ustavnem referendumu na temo zmanjšanja števila poslancev v parlamentu. Poleg tega so v sedmih provincah potekale tudi lokalne volitve.

Italijanska bratovščina je po 25 letih levičarske vladavine zmagala v provinci Marke, Socialdemokrati so obdržali Toskano, Ligurijo in Apulijo, Salvinijeva desna koalicija pa je slavila v Benečiji, Liguriji in Dolini Aoste. V skupnem seštevku bi se temu reklo jasna zmaga desnice na regionalnih volitvah v Italiji.

To potrjuje tudi poročanje Guardiana, ki piše, da ima desnica v Italiji oblast v več kot polovico od 20 provinc. Od tega je desnica v zadnjih nekaj letih levici prevzela kar devet provinc.

https://twitter.com/RothMichela/status/1308136927854497794

“Vedeli smo, da nas čaka izjemno težek boj,” je po objavi volilnih rezultatov v ponedeljek, 21. septembra 2020 priznal vodja Lige Matteo Salvini. Levica se tolaži, da Salvinijevi koaliciji ni uspelo zmagati v Toskani, kjer zadnjih 50 let vlada levica.

BBC poroča, da je rez števila poslancev v italijanskem parlamentu na referendumu podprlo okoli 70 odstotkov vseh volivcev. Število poslancev v spodnjem domu bodo iz 634 mest zrezali na 400. Senat pa bodo skrčili za 111 mest. Skupno se bo število vseh poslancev zmanjšalo iz 945 na 600, kar naj bi po trditvah vladajoče Gibanje 5 zvezd pomenilo bolj obvladljiv parlament in manj stroškov. Spremembe bodo stopile v veljavo z volitvami leta 2023.

Ivan Šokić