Na Samosu prišlo do spopada med grško policijo in 300 migranti

Migranti na Samosu že dalj časa netijo požare v migrantskem centru Vathy, fotografija pogorišča iz oktobra 2019 (foto: EPA)

Grške oblasti so bile v četrtek primorane uporabiti solzivec in svetlobne granate, da bi razgnale množico migrantskih izgrednikov v prenatrpanem azilnem centru Vathy na otoku Samos. Okoli 300 ilegalnih migrantov, večinoma iz afriških držav, je v azilnem centru na otoku Samos zanetilo požare, kasneje pa policiste, ki so skušali pomiriti situacijo, obmetavalo s kamni. Grške oblasti so bile zato primorane uporabiti solzivec in svetlobne granate.

Zaradi migrantskih nemirov na vzhodnem delu otoka so po poročanju Voice of Europe evakuirali več šol in vrtcev. V migrantskem centru Vathy naj bi se trenutno nahajalo 7.547 migrantov, center pa je bil sprva namenjen za zgolj 648 ljudi.

V novem letu še vsaj 100.000 migrantov

V migrantskih centrih na Lezbosu in Samosu, ki so bili prvotno namenjeni za vsega skupaj manj kot 10 tisoč ljudi, se po zadnjih podatkih nahaja več kot 41 tisoč migrantov. To je največje število migrantov vse odkar je leta 2016 stopil v veljavo dogovor o migrantih med Turčijo in EU.

Vseeno pa se stvari ne upočasnjujejo. Grške oblasti so najavile gradnjo dodatnih centrov za migrante na otokih, okoli 20 tisoč migrantov pa naj bi do konca leta preselili na celino. Ob tem Grki svarijo, da bo v Grčijo leta 2020 vdrlo še vsaj sto tisoč ilegalnih migrantov.

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Kaj jamrate Grki?! Kdo vas pa je silil, da jih sprejemate? Saj pa jih spuščate naprej po balkanski poti!

  • Steiermark

   Bolj koristno bi bilo, tako za njih, kot za nas, da bi jih “spuščali” kar v morje…..

 • rubec

  Zaradi številke 300 so špartanci postali nesmrtni. To priložnost imajo zdaj tudi grki.

  • samsara

   Zgolj priložnost. Žal se doslej kažejo le kot kilavi izrodki in neuporabne popačene kopije prednikov, ki so tam živeli in se razvijali v antiki.
   Slednji so bili sposobni zoperstaviti se velikemu številčnemu mnogokratniku invazivcev, dandanes pa je slika diametračno nasprotna.

 • samsara

  Obmetavanje policije, priložnostno tudi vojske, je le ena od oblik “obogatitve in plemenitenja” družbe, ki smo v tako razširjenem obsegu prakticiranja, zaostali Evropejci dolgo lahko občudovali le preko elektronskih pa tudi papirnatih medijev obveščanja.
  Zdaj tujerodni znanstveniki, umetniki, zdravniki…, vsi sami filantropi, poleg ostalega nabora iz njihove zakladnice “bogatitve in plemenitenja družbe”, prinašajo na tla zaostale in starajoče Evrope tudi obmetavanje uradnih državnih organov s kamni. Pri dosedanjem razvoju te novodobne družbene realnosti zaenkrat prednjačijo nekatere razvite zaodnoevropske država, kjer proces “bogatitve in plemenitenja” družbe poteka bolj organizirano in že dlje časa.
  Morda pa v Grčiji dodajo kdaj še molotovke, ali pa kak drugi pripomoček, a presoja na to temo pripada seveda le njim.

 • samsara

  “Ob tem Grki svarijo, da bo v Grčijo leta 2020 vdrlo še vsaj sto tisoč ilegalnih migrantov.”

  In ubogi impotentni Grki, svojih meja pa hkrati tudi meja EU in “šengenskih” meja, niti slučajno ne zmorejo zavarovati.
  Zastonj vsa mornarica, aviacija, vojska, policija, obalna straža, vse milijarde investirane v vojaško in policijsko opremo ter usposabljanje za ravnanje z njo so NIČ.
  Pride neuk afriški ali azijski novodobni oportunistični iskalec socialnega seska EU, s totimi ali petstotimi prijatelji in sorodniki in ni problema. Nobene “šengen vize” nobenega potnega lista, nobenega vabila, nobene garancije…
  Taki evropski staroselci že z vidika naravnih zakonov prav morajo propasti in izumreti saj so opravilno nesposobni. Patološki vsestranski impotentneži.

 • Black_hawk

  Dokler se stvari obladuje s solzilcem, še ni take panike.

 • Garbage man

  Dilema policajev: ali damo izjavo, da so se utopili zaradi svinca v telesu ali jim nastavimo danke ,da nas kučanizirajo ?

 • DOMOVINSKA LIGA

  Morali bi vse pobit, nebi bilo nobenih islamistov več na Samosu.

 • Christoph Krenn

  Kdaj boste spoznali da to niso migranti. To so EKONOMSKI BEGUNCI.
  ZBUDITE SE IZ ZIMSKEGA SPANJA