fbpx

Na Samosu prišlo do spopada med grško policijo in 300 migranti

Migranti na Samosu že dalj časa netijo požare v migrantskem centru Vathy, fotografija pogorišča iz oktobra 2019 (foto: EPA)

Grške oblasti so bile v četrtek primorane uporabiti solzivec in svetlobne granate, da bi razgnale množico migrantskih izgrednikov v prenatrpanem azilnem centru Vathy na otoku Samos. Okoli 300 ilegalnih migrantov, večinoma iz afriških držav, je v azilnem centru na otoku Samos zanetilo požare, kasneje pa policiste, ki so skušali pomiriti situacijo, obmetavalo s kamni. Grške oblasti so bile zato primorane uporabiti solzivec in svetlobne granate.

Zaradi migrantskih nemirov na vzhodnem delu otoka so po poročanju Voice of Europe evakuirali več šol in vrtcev. V migrantskem centru Vathy naj bi se trenutno nahajalo 7.547 migrantov, center pa je bil sprva namenjen za zgolj 648 ljudi.

V novem letu še vsaj 100.000 migrantov

V migrantskih centrih na Lezbosu in Samosu, ki so bili prvotno namenjeni za vsega skupaj manj kot 10 tisoč ljudi, se po zadnjih podatkih nahaja več kot 41 tisoč migrantov. To je največje število migrantov vse odkar je leta 2016 stopil v veljavo dogovor o migrantih med Turčijo in EU.

Vseeno pa se stvari ne upočasnjujejo. Grške oblasti so najavile gradnjo dodatnih centrov za migrante na otokih, okoli 20 tisoč migrantov pa naj bi do konca leta preselili na celino. Ob tem Grki svarijo, da bo v Grčijo leta 2020 vdrlo še vsaj sto tisoč ilegalnih migrantov.

Ivan Šokić