fbpx

Na Švedskem bodo odločali o ponovni uvedbi vojaške obveznosti za moške in ženske

Foto: epa

V četrtek bo švedska vlada odločala o ponovni uvedbi vojaške obveznosti. Če bo predlog stopil v veljavo, bo to pomenilo, da bodo morali tako moški kot tudi ženske, ki so rojeni leta 1999 in kasneje, opraviti osnovno vojaško usposabljanje. 

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je povedal, da se Švedska sooča s težavami pri kadrovanju vojaških enot na prostovoljni osnovi in dodal, da je treba potrebe nekako nasloviti in ponovno uvesti obvezno služenje vojaškega roka.

Usposabljanje naj bi potekalo v letih 2018 in 2019
Če se bo švedska vlada odločila, da bo ponovno uvedla vojaško obveznost, bodo morali vsi moški in ženske, rojeni leta 1999 in kasneje, izpolniti vprašalnike v povezavi z rekrutiranjem. Oblasti bodo nato iz tega dela izbrale 13 tisoč mladih, vključno s prostovoljci, ki bodo nato povabljeni, naj se pridružijo. Russia Today poroča, da bodo na koncu izbrali vsaj 4.000 mladih letno, ki bodo opravili osnovno usposabljanje v letih 2018 in 2019.

Novica o tem, da Švedska ponovno razmišlja o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, se je prvič pojavila septembra 2016. 

Foto: epa

Po prepričanju Hultqvista je zelo dobro, če so na delovnem mestu navzoče tako ženske kot moški, kar velja tudi za civiliste in vojake. “Mislim, da bo to prispevalo k boljšemu vzdušju in k večji učinkovitosti.” Prav tako je izpostavil, da če Švedska želi popolne in usposobljene vojaške enote, mora biti prostovoljni sistem nadgrajen z obveznim služenjem vojaškega roka.
Januarja je vodja švedskih vojaških sil generalmajor Anders Brannstrom prek brošure vojake opozoril, da obstaja možnost, da bi se Švedska po dveh stoletjih miru lahko soočila z vojno s kvalificiranim nasprotnikom in dodal, da je iz tega razloga treba sprejeti temu primerne politične odločitve.
N. Ž.