Na Švedskem lansirali mobilno aplikacijo, z uporabo katere naj bi pari pristali na spolni odnos

Slika je simbolična (vir: twitter)

Švedska pravnica je lansirala novo mobilno aplikacijo, z uporabo katere naj bi pari na Švedskem lažje označili, da prostovoljno sodelujejo v spolnem odnosu. Po trditvah kreatorke aplikacije naj bi preprosto reči “ne” ne zadostovalo za moške, ki to lahko narobe razumejo.

S 1. julijem bo na Švedskem po poročanju Voice of Europe v veljavo stopila nova serija zakonov o pristanku na spolni odnos, ki od vseh udeležencev zahteva pristanek na spolni odnos. Kreatorka nove aplikacije, odvetnica Baharak Vaziri, zato meni, da bo njena aplikacija zadostila novim pogojem za spolne odnose na Švedskem.

“Velikokrat lahko nekdo narobe razume situacijo, ko moški mogoče misli, da je bil ‘da’, a je ženska mislila ‘ne’,” je povedala pravnica. Z novo aplikacijo naj bi bil zakon jasen. Če par hoče imeti spolni odnos, mora to tudi eksplicitno potrditi. Po njenem mnenju naj bi vsakdo, ki ima naloženo aplikacijo, a ne podpiše pogodbe, lahko kasneje le-to uporabil kot dokaz, da ni dal pristanka na spolni odnos.

Medtem ko se normalni ljudje sprašujejo, kaj ima švedska vlada za iskati v spalnicah, pa to še vedno ne naslovi največjega problema, povezanega z neželenimi spolnimi odnosi. Namreč, nobena mobilna aplikacija na svetu ne bo ustavila številnih posiljevalcev na Švedskem, da samo zaradi nepodpisane pogodbe ne bi nadaljevali s svojimi zločini. A to je nekaj, pred čemer si švedska social-feministična vlada trdno zatiska oči, v prepričanju, da če težavo dovolj dolgo ignorirajo, bo ta izginila sama od sebe.

Ivan Šokić