fbpx

Na Švedskem najnižji porast prebivalstva v zadnjih 15 letih!

Foto: epa

Medtem, ko se nova arabska stranka na Švedskem napreza pri zagovarjanju pravic arabske populacije, se Švedska sooča z najnižjo rastjo prebivalstva v 15 letih na račun pandemije novega koronavirusa, ki je ustavil masovne migracije nezakonitih migrantov v državo. 

Statistični podatki kažejo, da se je Švedska, v prvih šestih mesecih v letu, imela kar za polovico nižjo rast prebivalstva v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Tomas Johansson, ki se ukvarja z beleženjem rasti prebivalstva na Švedskem, je pojasnil, da sta na upad prebivalstva vplivala dva dejavnika, povezana z izbruhom novega koronavirusa, ki se je razširil iz kitajskega Wuhana, in sicer: upad prihoda nezakonitih migrantov v državo in višja smrtnost, ki je posledica širjenja virusa.

Manj porok in porast ločitev

Po poročanju Radia Sveriges je število umrlih v prvem polletju znašalo 51. tisoč, kar je največ od leta 1869, ko se je država soočala s hudo lakoto. “Pandemija novega koronavirusa je imela tudi druge posledice za prebivalstvo,” je pojasnil Johansson in dodal, da se je med drugim poročilo precej manj ljudi kot ponavadi. Število porok v tem letu je najnižje od preloma tisočletja. Na drugi strani pa se povečuje število ločitev.

Na začetku tega leta so poročali, da je 73-odstotkov rasti populacije na Švedskem mogoče pripisati masovnim migracijam. V lanskem letu je populacija narasla za 97.404 ljudi. Od leta 2010 je Švedska izdala kar 1,2 milijona dovolilnic za bivanje, največ na račun verižnih migracij, ekonomskih migrantov, prosilcev za azil in združevanja družin, poroča Breitbart.

Na masovne migracije v državo kaže podatek, da se je od leta 2010 število prebivalstva povečalo iz 9,4 milijona na 10,3 milijona. Eden od petih prebivalcev Švedske se je rodil v tujini. Pri čemer pa je potrebno vzeti v obzir, da je stopnja natalitete pri tujkah precej višja, kot pri Švedinjah, kjer imajo v povprečju 1,78 otroka na žensko, tujke pa okoli 2,2.

Nina Žoher